Friidrott

Axelina får elitidrottsstipendium

Friidrott 50 idrottare från 40 olika idrotter ges Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2023–2024. En av stipendiaterna är den Hagaforsbördiga kulstötaren Axelina Johansson.

  Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef för elitidrott på Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär.

Årets stipendiater utbildar sig på många olika områden. Det finns exempelvis de som studerar till fartygsbefäl (sjökapten), sjuksköterska, lärare, grafisk design, industriell ekonomi, biomedicin, fysioterapeut, läkare, jurist, ingenjör, idrottsvetenskap, socionom, psykolog, politik och internationella relationer. Sju av stipendiaterna studerar utomlands. En av dessa är kulstötaren Axelina Johansson från Hagafors utanför Vaggeryd som läser på universitetet i Lincoln.

– Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och talangutveckling ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar. Det är extra roligt att se bredden av idrotter och utbildningar hos de aktiva som idag får ta emot Elitidrottsstipendiet, säger Nicklas Biverståhl, ansvarig för sponsringsavtal i Svenska Spel i ett uttalande.

Totalt ansökte 353 idrottare från 36 olika specialidrottsförbund. Av de sökande var 165 män (47 procent) och 188 kvinnor (53 procent). Totalt tilldelas 50 idrottare var sitt stipendium på 50 000 kronor.

Här kan du läsa den kompletta listan med elitidrottsstipendiater 2023-2024.

Axelina tilldelas årets elitidrottsstipendium på 50 000 kronor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *