Friidrott

Vann oväntat SM-guld: ”På nästippen gör det inte ont”

Friidrott Springa 50 varv på en asfaltsbana i sommarvärme. Det var vad Värnamobördige Björn Stille gjorde i helgen. Insatsen ledde hela vägen fram till ett SM-guld. – Det hjälper att ha ett bra pannben, berättar han.

Björn Stille. Foto: Privat

På Bro galoppbana utanför Stockholm anordnades i helgen SM i 100 kilometer löpning. Björn Stille ställde upp i klassen herrar 40-45 år och berättar själv att siktet inte var inställt på några medaljer inför.
– Jag hade bara målet att genomföra loppet på mitt vis, berättar han.

Monotom bana

50 varv skulle genomföras och Björn Stille kom i mål på strax över 11 timmar och 53 minuter. Han berättar att en del av det som motiverade honom till att anmäla sig till tävlingen var just de utmanande förutsättningarna.
– Det här loppet var väldigt monotomt, det är annat att springa i skog och mark. Jag har gjort ett ultramaraton även i terräng och då är det mjukt underlag, man har saker att titta på och man får lyssna på musik i öronen.

Men på SM fick man vare sig ha musik i öronen eller prata med sina medtävlare.
– Det är lite tuffare förhållanden på SM. Plus att det bara är runt, runt, runt på asfalt. Så det sliter och man får lite mer ont.

Ovetande

Numera bor Björn Stille på västkusten. Idrotten han ägnade sig åt i födelsestaden Värnamo var hockey. Löpningen är något han plockat upp på senare år.
– Jag tycker att det är kul att utmana mig själv . Det brukar bli så att någon tanke i kroppen säger ”Det här går inte”, då tog jag upp joggningen som ett sånt exempel på att jag skulle försöka överbevisa mig själv i att jag kan jogga, trots att jag är en stel gammal hockeyspelare. På den vägen är det. Det blev en kilometer, tre kilometer och så vidare.

Det var först på de sista varven han fick reda på att han låg bra till i tävlingen.
– Jag var så inne i min bubbla, det var väldigt varmt och ganska tufft. Så jag gick in i den här tanken ”Nu går vi bara framåt, och framåt ska vi”.

Han fortsätter:
– Tillslut gör det ju väldigt ont och man är på en ganska dålig plats helt enkelt och tycker att det mesta är jobbigt. Då har en god vän till mig sagt att: ”När du har ont överallt så ska du bara tänka på var det inte gör ont. På nästippen gör det inte ont”. Så jag försökte fokusera på det de sista varven.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *