Ishockey

Hockeyprofilen om HV:s chanser: ”Tufft”

Ishockey Med 20 omgångar kvar av SHL:s grundserie så ligger HV 71 pyrt till i botten av tabellen. Det ska mycket till för att de ska lämna kvalplatsen också. Det tror Expressens hockeyexpert Johan Svensson.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Det var för några dagar sedan som Johan Svensson i denna artikel redogjorde för förutsättningarna gällande bottenstriden i SHL. De två som hamnar sist och näst sist efter 52 omgångar kommer få kvala sig kvar.

Måste höja poängsnittet

Det brukar krävas runt 60 poäng för att göra bokslut på säker mark och dit har HV 71 26 poängs vandring. Det innebär att de måste snitta 1,30 poäng per match av de 20 som återstår. Sett över hela säsongen så har man ett poängsnitt på 1,09 poäng per match.
– Det är alltid tufft att öka jämfört med hur du presterat tidigare under säsongen. Men är klart, tittar man från november till juluppehållet så presterade de på den nivån, men sen efter juluppehållet så har de inte gjort det. Så det beror lite på vilken nivå de kommer att hålla, men de har ju ändå visat att de har hållit en högre nivå, säger Johan Svensson till Sporten.

Vad behöver HV förbättra för att kunna klättra upp över strecket?
– Det är väl försvarsspelet i stora drag skulle jag säga. Det känns som att det dippar lite väl mycket spelmässigt. Det kuggar liksom inte riktigt i. Jag tror de behöver lugn och ro, det har varit mycket in och ut ur truppen.

Tror på kval för HV

Fem spelare har man hämtat in under säsongen och fyra har lämnat. Johan Svensson tror inte att det kommer hjälpa att göra ytterligare förändringar i truppen.
– Nej. Ska du göra förändringar så måste du få utfall på det du gjort. Du kan inte bara förändra hela tiden. Jag tror att de måste låta det vara nu.

Han tror inte heller på att ersätta huvudtränaren Tommy Samuelson med någon annan.
– Jag tror det är svårt att hitta någon som är bättre än Tommy i det här läget.

Hur slutar det då, vilka får spela kval?
– Det logiska är att det blir HV och Malmö så som det ser ut nu när de spelat 32-33 omgångar. Sen har man ändå lärt sig att det kan bli förändringar i slutomgångarna också. Men utgångsbudet är ändå att HV 71 hamnar därnere till slut.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *