Ishockey

Martin Thörnberg om tröjhissningen: ”En dröm”

Ishockey Under torsdagskvällen kommer Martin Thörnbergs tröja nummer 10 pensioneras och hissas i HV 71:s hemmaarenas tak. – Man bär stolthet över att få spela i klubben man är uppvuxen i, berättar han.

Martin Thörnberg. Foto: Henrik Skoglund

Fredrik Stillman, Stefan Örnskog, Per Gustafsson, Stefan Liv, Johan Davidsson och David Petrasek får nu sällskap av Martin Thörnberg i taket.
– Det är så stort det kan bli. Man har haft lite svårt att förstå det, det är svårt att sätta en känsla på det. Men det blir väl mer sen när allting är klart, att man kan känna den här stoltheten och att man ändå har lyckats med någonting, berättar Martin Thörnberg.

Stolthet

Sedan debuten i HV 71:s a-lag säsongen 02/03 hann 39-åringen med att vinna fyra SM-guld, spela över 700 tävlingsmatcher för HV 71 samt vinna VM-guld med Tre Kronor.
– Det var en dröm man hade när man var liten, det drömde säkert alla barn om, att få vinna SM-guld och spela i HV. Man har ju alltid sett de här tröjorna hänga där uppe i taket och det har alltid varit en dröm att ha sin tröja däruppe, men ingenting man har kunnat drömma om att det skulle bli sanning.
– Det är ju rätt många fina namn däruppe och det som är roligt är ju att det är så många egna produkter som hänger däruppe.

Vad tror du det beror på?
– Jag tror det är den här stoltheten över att få spela i HV, att man bryr sig så mycket om föreningen och att man hellre stannar i HV än att åka någon annanstans och jaga några tusenlappar mer i en annan förening. Man bär stolthet över att få spela i klubben man är uppvuxen i.

Pappan också legendar i klubben

Uppvuxen i föreningen kan man sannerligen säga att Martin Thörnberg är. Hans pappa Ove är också han en legendar i klubben och spelade över 500 tävlingsmatcher mellan åren 1980 till 1995. Karriären kröntes med SM-guld 1995. Även Thörnberg den äldre spelade med nummer tio på ryggen.

Martin Thörnberg kommer ha med sig sin mamma, pappa, sin fru och sina barn ute på isen på torsdagskvällen.
– De är nog lika nervösa som jag är. Det är ju stort och väldigt kul att pappa är med också, han är värd detta lika mycket som jag är. Han har gjort otroligt mycket för HV och var en kultspelare i många år.

Har du förberett något tal?
– Jag har ett litet tal på tre-fyra minuter. Sen blir det väl alltid lite längre med applåder och sånt. Jag ska försöka hålla det ganska enkelt, jag är ingen talare på så sätt.

Vad är du mest stolt över i din karriär?
– Att man har orkat kämpa på i alla år och älskat att spela hockey hela tiden. Man har inte haft en dag man har ångrat sig. Jag har aldrig funderat på något annat, det har bara varit hockey för mig.

Senaste guldet bästa minnet

När Martin Thörnberg får frågan om vad som är karriärens bästa minne kommer svaret snabbt och utan betänketid.
– Det bästa minnet som sitter kvar är det senaste guldet 2017. Det var något speciellt med det, just med de tunga åren HV hade med allt som hänt med Stefan (Liv), allt runt omkring och att man fick komma hem efter att ha varit i Ryssland i fyra år och hade drömmen om att komma hem och vinna ett guld. Sen att det gick så fort med tanke på allt strul som var året innan med tränare som sparkades och det var turbulent i föreningen. Det blev speciellt med på det sättet vi vann. Det var en fantastisk finalserie.

Den aktiva karriären avslutades i våras efter två säsonger i HC Dalen. En klubb som även pappa Ove avslutade sin karriär i och där förövrigt far och son spelade tillsammans i några matcher när Martin Thörnberg som junior var utlånad.

Sedan karriären avslutades håller han på med hästarna på sin gård utanför Jönköping. Han är även iväg och tävlar en del. Dessutom har han påbörjat en tränarutbildning inom hockeyn.
– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra i framtiden, det är något som får växa fram. Så klart vill man vara med i hockeyn, det är ju det jag hållit på med i hela mitt liv och man har mycket kunskap och erfarenhet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Martin Thörnberg om tröjhissningen: ”En dröm”

Ingen som förtjänar sin tröja i taket mer än Martin Thörnberg!

Och tillsammans med pappa Ove så representerar de båda en ansenlig del av HV 71:s framgångshistoria. Oves slagskott i skäret var det som fick mig att ana vad hockey handlar om… Och de uppoffringar som de båda har gjort för klubbmärket är omöjliga att sätta ett värde på.

Martins vidare framgångar internationellt och i Tre Kronor återspeglar samtidigt också den kvalitativa beständigheten och utvecklingen i klubben och bygden, men en sådan kommer inte av sig själv utan bygger på den envisa övertygelsen hos exceptionella talanger och föregångsmän med stort och obevekligt hjärta för sporten och laget. Klubbens senaste SM-tecken var i hög grad Martins förtjänst skulle jag våga säga.

Nummer 10!

Orden börjar tryta… Detta är stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *