Ishockey

Skoglund: Grattis HV – så här kan SHL-laget se ut

Ishockey Idag blev HV 71 klara för SHL-spel säsongen 22/23. Nedan tar sig Henrik Skoglund en titt på hur de skulle kunna bygga ett lag för den högsta serien.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin

Den avgående sportchefen Johan Hult byggde ett superlag efter SHL-degraderingen ifjol. Tack vare det så behöver den nye sportchefen Kent ”Nubben” Norberg inte putsa så särskilt mycket på nuvarande trupp för göra den av god SHL-klass nästa säsong.

Jag tror faktiskt att årets lag skulle ha goda möjligheter att nosa mot topp tio i högsta ligan.

Men frågan är ju lite var HV lägger ribban. Historiskt sett så är man ett topplag som ska vara med och konkurrera om SM-guldet varje säsong. Frågan är dock hur man sätter målsättningen som SHL-nykomlingar?

Jag tror inte att man kommer fega och köra floskler som ”som nykomlingar siktar vi på att hänga kvar”. Jag tror man kommer gå efter SM-guldet direkt, speciellt nu när KHL är borta ur bilden för de flesta skickliga spelare och HV har pengar på banken att kunna betala bra löner till dessa.

Jag har byggt laget på vad jag själv tycker att man behöver plus de rykten som cirkulerar om spelare som är klara. Rykten om sådana kommer anges med källa bakom.

Så här tror jag man kommer bygga truppen i återkomsten till SHL. Två målvakter, åtta backar och 14 forwards.

Målvakter

På kontrakt:
Jonas Gunnarsson

Efter en mindre lyckad fjolårssäsong så tycker jag Gunnarsson steppat upp i år och han var som allra bäst fram tills han gick sönder i den andra finalmatchen mot Björklöven. Helt klart SHL-mässig.

Förläng med:
Filip Larsson

Larsson är bara på lån från NHL-klubben Detroit, men kontraktet där går ut i sommar. Jag tycker HV:s nye sportchef Kent Norberg ska erbjuda Larsson en fortsättning i klubben.

Annars hade jag rätt mycket huvudbry kring målvaktsparet och Larssons vara eller icke vara. Han är oprövad på nivån och med tanke på att HV kommer vara nykomlingar nästa säsong så hade jag en tanke om att skicka in en sån som landslagsmålvakten Adam Reideborn i leken som given etta, Gunnarsson som ersättare och ingen förlängning för Larsson.

Men jag väljer att satsa på kontinuitet på den viktiga positionen och talang finns det så att det räcker och blir över hos Larsson.

Backar

På kontrakt:
Daniel Bertov
Oliver Bohm
Victor Sjöholm
Nichlas Torp
Alexander Ytterell

Ärligt talat så skulle dessa inte göra bort sig i SHL. Men om ambitionerna ska vara att utmana om SM-guldet så är detta ingen grund som håller och det kommer inte räcka med att enbart värva tre spetsbackar. Utan här kommer ”Nubben” få ägna sig åt att köpa ut kontrakt/låna ut spelare för att kunna fylla på.

Köp ut:
Alexander Ytterell

Har haft svårt att platsa under säsongen och har tidigare inte lyckats i SHL. Är dock en toppback i allsvenskan när han ges mycket speltid och förtroende.

Låna ut till allsvenskan:
Victor Sjöholm

Jag tycker Sjöholm har varit riktigt bra i allsvenskan och han skulle nog inte göra bort sig i SHL kommande säsong. Men samtidigt är han junior ett år till och kan må bra av en riktig toppsäsong i andraligan.

Förläng inte med:
Daniel Norbe
Andreas Söderberg

Två bra backar, men inte tillräckligt bra för SHL, även om jag håller Söderberg högt som en väldigt trygg och stabil back.

Förläng med:
Emil Andrae
Chad Billins

Med tanke på Andraes succésäsong i allsvenskan så vill nog laget i NHL som tingat honom, Philadelphia, skriva kontrakt. Men det kan mycket väl bli en lösning där han spelar på lån i SHL nästa säsong.

Chad Billins har varit en mycket viktig kugge i HV-maskineriet i år och kan mycket väl bli det i SHL också.

Värva in:
Adam Almquist (Källa)
Rasmus Bengtsson (Källa)
Mikko Lehtonen

Både Almquist och Bengtsson ryktas in. Mikko Lehtonen lämnade häromdagen sin ryska klubb trots ett år kvar på kontraktet. Finländaren skulle mycket väl kunna få en ny chans i NHL. Här bör HV-ledningen göra en framstöt och dessutom öppna på lädret för att säkra upp den finske landslagsbacken.

Lehtonen har ett förflutet i HV 71 och skulle man lyckas knyta till sig honom igen så har man en spelare som nästa år mycket väl kan vinna priset som SHL:s bäste back.

Ryktas in:
David Bernhardt (Källa)
Oscar Fantenberg (Källa)

Forwards

På kontrakt:
Fredrik Forsberg
Måns Lindbäck
Taylor Matson
Simon Önerud

Forsberg visade redan ifjol vad han och hans tunga bössa kan göra i SHL. Matson och Önerud är stabila SHL-spelare. Måns Lindbäck gjorde en ruggigt bra säsong i Södertälje för två säsonger sedan och jag var helt övertygad om att han skulle spela i SHL säsongen 21/22. Men han valde HV istället som tippat topplag i allsvenskan.

Jag vet inte hur det är med Lindbäck, men det finns andra spelare genom åren som jag pratat med som menar att det är lättare att etablera sig som spelare på en nivå högre om man är kvar i klubben man gick upp med. Möjligt att det var så Lindbäck tänkte.

Förläng inte med:
Jonathan Davidsson
Marcus Davidsson
Tyler Kelleher
Jesper Kokkonen
Pontus Netterberg
Zion Nybeck
David Ullström
Max Wennlund
Jonathan Wikström

Det skär ju lite i hjärtat detta då det är hjältar som för evigt kommer vara inskrivna i HV-historien. Men inom hockeyns värd finns det inget utrymme för sentimentalitet.

Bröderna Davidsson skulle mycket väl kunna tillföra i en fjärdekedja i SHL, men jag tycker samtidigt att det finns spelare i dagens trupp som går före där. Kokkonen och Nybeck tror jag behöver ett miljöombyte för att få ut sin fulla potential.

Tyler Kelleher är en gudabenådad spelare när han är på humör. Men han är alldeles för ojämn i spelet. En skadefri Ullström skulle jag förlängt med alla dagar i veckan, men hur mår kroppen egentligen?

Netterberg, Wennlund och Wikström lär inte få några som helst problem att hitta en arbetsgivare i allsvenskan. Kompetenta spelare allihop.

Förläng med:
Tommi Huhtala
Myles Powell
Hunter Shinkaruk
Christoffer Törngren
Tyler Vesel

Vesel har hållit en synnerligen hög nivå i allsvenskan under flera säsonger nu och bör testas i SHL. Powell har gjort en riktigt bra första säsong i allsvenskan och kan bli en överraskning i SHL. Shinkaruk har tidigare gjort det bra i KHL och bör kunna hålla en hög nivå i SHL också.

Törngren är som en kameleont. Har gjort det väldigt bra i en undanskymd roll i SHL förr och fortsatt på den vägen i allsvenskan. Huhtala är en rejäl och kraftfull forward som det gör ont att möta. Dessutom är han rutinerad.

Värva in:
André Petersson (Källa)
Herman Hansson (Källa)
Mattias Tedenby (Källa)
Linus Sandin
Lias Andersson

Petersson och Hansson ryktas in. Likaså Tedenby, men där pratas det dessutom om Schweiz. Så osvuret är bäst. Här vill jag flika in att även eder ödmjuka skribent fått uppgifter på att backen Almquist samt Petersson och Tedenby ska vara klara. Så den trion ska nog kunna räknas in.

Det jag tycker att HV behöver här är en förstecenter som kan gå mellan Petersson och Tedenby. ”Nubben” har redan högklassiga centrar att tillgå, men samtliga lirade i allsvenskan säsongen som var. Så något mer spetsigare lär behövas.

Lias Andersson har varit skadad under säsongen och därför inte kunnat göra sig själv rättvisa i Los Angeles i NHL. Nu går kontraktet ut och frågan är om det kanske inte skulle vara vettigt med en återstart i Sverige och SHL? Ta en eller två säsonger på hemmaplan och vara stjärna och landslagsman innan han ger NHL ett nytt försök.

Sandin råkade ut för en otäck skada i höstas som höll honom borta ett bra tag. Även här går kontraktet ut och hade det varit normala tider hade förmodligen KHL-erbjudanden haglat över både Sandin och Anderson här. Men det lär knappast bli aktuellt med spel där för icke-ryssar och då bör SHL vara ett alternativ.

Sandin har lyckats bra förr i HV.

Så där. Då var vi klara. 13 spelare ut och åtta spelare in och vips så har vi en kandidat för SM-guldet 2023.

Målvakter
Jonas Gunnarsson – Filip Larsson

Backpar
1:a Mikko Lehtonen – Rasmus Bengtsson
2:a Adam Almquist – Emil Andrae
3:e Chad Billins – Daniel Bertov
4:e Oliver Bohm – Nichlas Torp

Kedjor
1:a Mattias Tedenby – Lias Andersson – André Petersson
2:a Hunter Shinkaruk – Myles Powell – Linus Sandin
3:e Simon Önerud – Tyler Vesel – Fredrik Forsberg
4:e Christoffer Törngren – Taylor Matson – Herman Hansson
Extra: Tommi Huhtala – Måns Lindbäck

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *