Ishockey

Skoglund: Panikdrag är det värsta som kan hända HV nu

Ishockey Efter lördagens ras i Göteborg så rasas det ännu mer från diverse HV-supportrar som nu kräver avgång på både sportchefen Kent Norberg och huvudtränaren Tomas Montén. En del drar det även så långt som att hela styrelsen ska avgå. Naturligtvis helt överdrivna reaktioner – det som behövs nu är vett och sans.

Tomas Montén bör få chansen att fortsätta det han påbörjat menar Henrik Skoglund. Foto: David Alin och Henrik Skoglund

Nummer ett: Sportchefen Kent ”Nubben” Norbergs prestationer har än så länge inte imponerat på mig heller om man ser till det krassa faktum att han ännu inte lyckats omsätta sina kunskaper till sportslig framgång för HV 71.

Jag vill noga understryka att jag på ett yrkesmässigt plan gillar ”Nubben” som person av det lilla jag haft kontakt med honom å yrkets vägnar. Han är alltid rak och ärlig i sina svar och dessutom svarar han mer eller mindre alltid i telefon. Om ni bara visste hur ovanlig den egenskapen är bland sportchefer så skulle ni bli överraskade.

Men än så länge har han inte lyckats i sin roll i HV 71 och jag var tveksam till rekryteringen redan när den kablades ut ifjol. ”Nubben” har under större delen av sin karriär verkat med små medel i Timrå, något han gjort synnerligen bra. Men hans avstickare till Frölunda med tillgång till en större plånbok blev allt annat än lyckosam och nu är vi på väg att uppleva samma mönster i Jönköping.

Eller?

Jag vill nog varken trycka på panikknappen än eller kräva sportchefens avgång. Visst, läget är prekärt. Absolut. Men ska det verkligen skyllas på ”Nubben”? Av de spelare han värvat in till årets säsong så tycker jag bara att man hittills kan sätta ett stort frågetecken efter Tommi Tikkas namn. En och annan vill nog sätta frågetecken bakom målvakten Victor Brattströms namn också, men jag vill hävda att hans statistik mer beror på övriga lagets prestationer.

Nyförvärv som Henrik Borgström, Anton Strålman och Bobby Nardella har verkligen gjort sitt för att hjälpa laget framåt. Så även Isac Brännström. Ser man till det han värvade in inför fjolåret så tillhör såväl André Petersson och inte minst Joni Ortio kategorin av ledande spelare.

Nummer två: Var och är jag fortfarande tveksam till ”Nubben” så var och är jag väldigt frågande till hans rekrytering av huvudtränaren Tomas Montén. Trots fina meriter så är han ändå orutinerad som huvudtränare på klubbnivå och jag tycker att han mellan varven ger ett stressat och pressat intryck i intervjuer.

Min uppfattning om Tomas Montén är att han är en oerhört sympatisk och trevlig person. Det säger naturligtvis ingenting om hans förmåga att coacha ett hockeylag, men någonstans väljer jag ändå att tro på en framtid för honom i HV 71. Främst beroende på att det stundtals har sett riktigt bra ut i spelet, men de djupa dalarna har varit alldeles för djupa för att generera tillräckligt med poäng.

Men ojämna prestationer går att rätta till och därför känner jag ändå att Montén är rätt man att leda skutan. Jag säger det med viss tvekan, men jag tycker nog att han ska få chansen att få rätsida på detta. För tillsammans med sina assisterande tränare Pelle Gustafsson och Johan Davidsson så tycker jag att trojkan har potential.

På tal om ledarstaben. Det har spridit sig ett rykte på sociala medier att Montén inte låter sina assisterande tränare lägga sig i coachningen. Jag hajade till över det, då min spontana känsla är att Montén är urtypen av tränare som gärna delar med sig av ansvar och jag uppfattar honom även som en prestigelös person. Jag kollade runt under gårdagen med folk som känner till Tomas Montén bättre än mig och jag fick bekräftat att de delar den bilden jag har.

Så jag tror att det ryktet kan skjutas i sank rätt bestämt.

Det har blåst lite svag kuling runt herrar Norberg och Montén från HV-supportrar under hela säsongen, men efter lördagens debacle mot Frölunda där man tappade 4 – 0 till 4 – 6 har det blåst upp fullkomlig orkan. Det ropas och skriks på avgångar till höger och vänster.

Ulf Dahlén, Torgny Bendelin, Andreas Johansson, Johan Lindbom, Stephan Lundh, Nicklas Rahm, Stephan Lundh igen, Tommy Samuelsson och Johan Lindbom igen. Sju huvudtränare som vid nio tillfällen varit huvudansvariga för HV 71. Sedan december 2013. Inte ens tio år alltså.

Det säger väl lite om bristen på tålamod hos HV. Har det blivit bättre då? Nej, knappast. Nu skriker folk återigen om att trycka på panikknappen. Men jag undrar om det inte är dags att testa något nytt den här gången. Tålamod.

För ska vi jämföra starterna av SHL 2020 och 2022 med årets HV-inledning så tycker jag att nuvarande upplaga är den som visar att den har störst potential att växa. Man måste bara komma till bukt med sina bråddjupa dalar i matcherna.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Panikdrag är det värsta som kan hända HV nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *