Ishockey

Skoglund: Så kan HV:s lag se ut nästa säsong

Ishockey Idag skrivs epilogen för HV 71:s säsong anno 22/23. En säsong med höga berg och djupa dalar. Men redan nu kan vi kika i kristallkulan och spekulera lite i hur nästa säsongs trupp kan komma att se ut.

Foto: David Alin och Henrik Skoglund

Vi inleder väl med det tråkiga. HV 71 är inte helt och fullt klara ännu. Men för att de ska åka ner under kvalstrecket efter kvällens avslutande omgång så krävs det att Brynäs plockar in 16 mål i sitt möte med Växjö som slåss om seriesegern. Det kommer inte hända.

HV 71:s sportchef Kent ”Nubben” Norberg berättade för Expressen häromdagen att det kan komma en hel del tråkiga besked till spelare efter säsongen. Det tolkar jag som att det kommer bli stora ommöbleringar i HV-truppen till kommande säsong.

Många i årets trupp har helt enkelt inte hållit måttet i SHL och om jag hade varit i ”Nubbens” kläder så hade jag också tagit en hel del obekväma beslut. Men frågan är om man ska ”kladda” för mycket? Laget kom ju faktiskt igång efter det att man sparkade ut Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman och ersatte dessa med Johan Lindbom och Per Gustafsson.

Så kapaciteten finns onekligen.

Nedan kommer jag plocka ut nästa säsongs HV-trupp så som jag hade byggt den. Som grund har jag kontraktssituationen samt rykten om in och ut i truppen.

Målvakter

Joni Ortio (Kontrakt)
Jonas Gunnarsson (Förlängning)

Ortio har ett år kvar på kontraktet och har under den sista delen av säsongen visat vilken klassmålvakt han är. Jonas Gunnarssons kontrakt går ut och här har Expressen skrivit att HV tittar på ett billigare alternativ som andremålvakt, men i samma artikel nämns att Gunnarsson kan vara villig att gå ner i lön.

Jag tycker man ska köra på det spåret då målvaktsparet verkar funka väldigt bra ihop.

Backar

Emil Andrae (Kontrakt)
Oliwer Kaski (Kontrakt)
Joey LaLeggia (Kontrakt)
Victor Sjöholm (Kontrakt)
Hugo Fransson (Kontrakt)
Niklas Hjalmarsson (Förlängning)
Lawrence Pilut (Ny från Providence)
Isac Heens (Ny från Mora)

Andrae, Kaski, LaLeggia, Sjöholm och Fransson har kontrakt och det finns ingen anledning att göra några ändringar där. Orosmolnet är att Andrae försvinner till Philadelphias organisation borta i NHL. Blir det så, så måste en back till in.

Hugo Fransson är en jättetalang och kan mycket väl göra samma resa som Victor Sjöholm gjort denna säsong. Jag är osäker på om Niklas Hjalmarsson fortsätter, men gör han det ytterligare en säsong så kommer han bli nyttig för laget.

Det ryktas från Sportbladet att Lawrence Pilut vill flytta hem till Europa och om så är fallet så är det bara att öppna plånboken och försöka få honom till HV. Isac Heens är en skicklig och rörlig back som är bra åt båda hållen på isen. Gjort det bra för Mora i allsvenskan den här säsongen och känns redo för SHL.

Får inte nytt kontrakt/köps ut

Eric Martinsson, Filip Westerlund, Rasmus Bengtsson, Chad Billins, Kalle Maalahti, Nichlas Torp

Westerlund och Bengtsson är redan utlånade till andra klubbar och där räknar med ”Nubben” försöker få till ett permanent utköp. Kalle Maalahti är bara på lån i HV 71, där hade jag gärna sett en fortsättning, men tveksam till att hans finska klubb släpper honom.

Eric Martinsson är en bra back i grunden, men har inte fått det att stämma den här vändan i Jönköping och då är det lika bra att man går åt skilda håll. Torp skulle jag gärna haft kvar, men han petar ingen i ovan uppställning. Kan han gå med på en lönesänkning och en roll som nionde back så tror jag det skulle vara en bra lösning.

Ett namn som ryktas in är NHL-veteranen Anton Strålman. Känns som en rimlig lösning om han flyttar hem. Men i mitt bygge får han inte plats, men om Hjalmarsson inte förlänger och Andrae drar till NHL så skulle Strålman vara en perfekt pjäs in.

Forwards

Herman Hansson (Kontrakt)
Radan Lenc (Kontrakt)
Måns Lindbäck (Kontrakt)
Oscar Fisker Möllgard (Kontrakt)
Joonas Nättinen (Kontrakt)
André Petersson (Kontrakt)
Mattias Tedenby (Kontrakt)
Fredrik Forsberg (Förlängning)
Nick Shore Förlängning)
Sam Vigneault (Förlängning)
Arttu Ruotsalainen (Ny från Kloten) Källa
Åke Stakkestad (Ny från Karlskoga) Källa
Isac Brännström (Ny från Luleå) Källa
Viktor Lodin (Ny från Belleville) Källa

En del kommer nog reagera på att Joonas Nättinen finns med i den 14 man starka uppställningen. Det är sant att han inte producerat som förväntat, men samtidigt har han varit skadad mycket och man ska inte förringa det faktum att SHL är en svår liga komma in i spelmässigt om man aldrig spelat i ligan förr. Jag tycker han har tagit sig på slutet och det finns ingen anledning att peta i hans kontrakt.

Samma sak med Sam Vigneault, men även här har jag sett en uppryckning och han har varit en av HV:s nyttigaste spelare nu på slutet. Så honom bör ”Nubben” förlänga med. Samma sak med Nick Shore som sedan han anslöt verkligen bidragit till HV-lyftet sedan han kom in vid nyår.

Sportchefen Kent Norberg har aviserat ”jobbiga besked” till vissa spelare och en som jag faktiskt tror kan vara uppe för diskussion för ett utköp av kontraktet är Mattias Tedenby. Det är förmodligen som att svära i kyrkan, men faktum är att Tedenby varit ytterst blek i återkomsten. Men jag tror ändå han kommer bli kvar.

Ruotsalainen, Brännström, Lodin och Stakkestad ryktas samtliga in till HV 71 och jag är relativt säker på att alla fyra kommer hamna i HV 71 och därmed finns det inte mer plats på forwardssidan.

Får inte nytt kontrakt

Mikkel Bödker, Taylor Matson, Andy Miele, Tyler Vesel, Simon Önerud

Vesel har inte alls kommit in i SHL-spelet och den forne NHL-forwarden Bödker har varit en stor besvikelse. Matson har varit nyttig, men platsar inte i uppställningen ovan. En som jag gärna hade behållit är Andy Miele, men det har ryktats om att han trivs i Jönköping. Men snacka om uppsving sedan tränarskiftet, så möjligt att det kan bli en fortsättning.

Simon Önerud har varit skadad större delen av säsongen och det är tveksamt om HV-produkten erbjuds nytt kontrakt, om han ens kommer fortsätta?

Ledare

Kent Norberg, sportchef
Niklas Eriksson, huvudtränare
Per Gustafsson, backtränare
Tobias Thermell, forwardstränare
Joel Gistedt, målvaktstränare

Jag var själv tveksam till ”Nubben” inför säsongen och den känslan förstärktes till en början när i stort sett inget av nyförvärven levererade. Men han har verkligen gjort sitt genom att plocka in nyförvärv för att vända på detta.

Dock är jag tveksam till tränarbytet som togs på initiativ av styrelsen. Hur är det med ”Nubbens” position i HV 71 egentligen?

Trots frågetecknen så känner jag ändå att han ska få fortsätta, dels har han redan börjat bygga nästa säsongs trupp och det blir bara pannkaka av det hela om någon annan ska dit och pilla. Jag är överlag allergisk emot byte av sportchef i mars, april, maj…Ett sådant skifte ska ske i november/december så den nya sportchefen får tid på sig.

Nåväl. Johan Lindbom ska tillbaka till sin klubbchefsfåtölj och Niklas Eriksson ryktas hamna i HV efter flera säsonger i Örebro. Jag tror att han plockar med sig Tobias Thermell därifrån som kommer få ansvar för forwards och numerärt överläge.

Pelle Gustafsson har sedan sitt intåg i HV 71 verkligen vässat backsidan och här skulle jag säga att det är snudd på tjänstefel av den sportsliga ledningen om han inte får fortsätta.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Skoglund: Så kan HV:s lag se ut nästa säsong

Niklas Eriksson fortsätter i Örebros organisation så Hv kommer att ha en helt annan tränare

Thermell har kontrakt med Örebro, varför skulle han bryta det? Han har ju även sin familj nära. Det har väl även ryktas om Lias Andersson?

Ett litet instick ang. Kalle Maalahti, enligt honom
själv så har han en klausul i kontrakten för att bryta och flytta utomlands i sommar. Så hans ”gamla” klubb har inget att välja på om han nu vill fortsätta i
Hv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *