Ishockey

Skoglund: Så slutar kvalet för VGIK och SIS (version 2)

Ishockey På fredag går två av traktens hockeylag in i ett gastkramande kvalspel. För VGIK handlar det om att försvara sin division 2-plats. SIS däremot jagar avancemang. Men hur kommer det gå då? Henrik Skoglund tittar i kristallkulan.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen, Per Bunnstad och David Alin

Uppdaterat.

Från början var det tänkt att VGIK och SIS skulle spelat i olika serier. Men under tisdagseftermiddagen så svängde förbundet och stoppade in SIS i kvalserie D tillsammans med Värnamo, Gislaved, Olofström, Pantern och Halmstad.

Förutsättningarna är glasklara: Endast vinnarna av respektive kvalserie spelar i division 2 nästa säsong. Resten får spela i trean.

Nu kör vi!

Kvalserie C

 

6. Halmstad

Blandade och gav i alltrean och var bara två poäng från att missa avancemang till kvalserien. ”Ravens”, som de kallas, bör vara solklar jumbo i den här tuffa serien om SIS kan hålla lågan de visat upp efter jul vid liv.

5. Skillingaryd

SIS har gjort det fantastiskt bra efter jul och bara förlorat två matcher på ordinarie tid. Men här väntar betydligt vassare motstånd och man behöver egentligen göra topprestationer kväll efter kväll för att vara med och bråka om förstaplatsen.

Målvakten Emil Karlsson behöver stå på huvudet i varenda match om det ska bli något annat än en jumboplacering här. Dessutom behöver SIS spela disciplinerat och inte dra på sig utvisningar.

4. Olofström

Det kommer bli ytterst jämnt mellan plats ett och fyra.

Det är inte alls speciellt längesedan de spelade i hockeyettan. Men sedan dess har det egentligen bara gått utför med Olofström och nu slåss de för existensen i division 2.

Lever oerhört mycket på poängmaskinen Tom Mäkitalo. Men bakom honom finns det inte jättemycket stjärnglans.

3. Värnamo

Det som talar för VGIK i konkurrensen mot de övriga division 2-gängen de tar med sig till denna serie är att de är klart bäst inom de flesta områden i den så kallade underliggande statistiken.

Men det är trots allt mål och poäng som räknas och gör man en inbördes tabell på mötena med Gislaved och Olofström så är VGIK i botten där. Samma sak gällande formkurvan och spel fem mot fem.

Så det finns även en hel del som talar emot VGIK. Men lyckas man få fart på fem mot fem-spelet så kan man lika gärna vinna den här serien och därmed spela kvar i division 2 nästa säsong.

2. Gislaved

Gör man en inbördes tabell mellan Gislaved, Olofström och Värnamo från fortsättningsserien så är Gislaved betydligt bättre än de två övriga. Det märktes också i den totala serien där GSK slutade trea, endast en poäng bakom Nässjö som grejade kontraktet.

Man har dock visat upp ett uselt spel i numerärt överläge och det bör man få ordning på till denna serie om man ska utmana på allvar. Men GSK har stora chanser att vinna hela serien.

1. Pantern

2019 kastades Pantern ur allsvenskan på grund av att de inte klarade elitlicensen. Egentligen skulle de ha spelat i division 1, men på grund av ekonomin så startade de om verksamheten i division 3 med ett uttalat mål att ta sig tillbaka uppåt så snabbt som möjligt.

Pantern har kunnat ställa namnkunniga lag på isen sedan dess som har gjort resultat. Men första säsongen i trean ställdes kvalet in på grund av pandemin och säsongen 20/21 avslutades efter bara några omgångar, även det på grund av pandemin.

Ska det bli tredje gången gillt då? Jag skulle säga att enormt mycket talar för det. Även om det finns vissa saker att förbättra. Bland annat spel i numerärt underläge.

I skrivandets stund är det lite oklart vilket lag Pantern komma skicka ut till kvalserien. Av spelare som frekvent funnits i laguppställningen under säsongen märks bland andra Jens Jakobs med över 600 matcher i SHL och allsvenskan. Vidare hittar vi backen Johan Björk med över 200 SHL-matcher och Kim Johansson med 187 allsvenska matcher.

Som om inte detta vore nog så har även 55-årige Robert Burakovsky spelat sex matcher med laget under säsongen. Han har under sina glans dagar spelat i både NHL och SHL.

Någonstans känns det som att Panterns tränare Joakim Tillgren kommer kunna ställa ett så pass skickligt lag på isen som har vad som krävs för att vinna den här serien.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *