Ishockey

Skoglund: Skilda världar väntar för HV 71 och Troja

Ishockey Imorgon fredag startar Hockeyallsvenskan och för de hockeyintresserade invånarna i tidningens bevakningsområde finns det säkerligen sympatier för två av lagen - Troja och HV 71. Henrik Skoglund menar att det kommer bli skilda världar för de två – och välkomnar doften av 80-talet tillbaka.

Född och uppvuxen i Jönköping som jag är blev HV 71 det naturliga laget att följa. Mitt hockeyintresse tog fart i samma ögonblick som jag som 7-åring införskaffade Paninis samlaralbum för säsongen 85/86. Så man kan säga att mitt intresse och HV 71:s tid i Sverige-toppen har gått hand i hand.

Sedan 2014 har jag i olika former jobbat med att bevaka ishockeyn journalistiskt. Förutom ett nära öga på HV 71 har det även fallit sig så att jag har bevakat Troja i mitt arbete att följa tredjeligan.

Nu ska de två mötas i tävlingssammanhang för första gången sedan våran 1985. Då, i gamla härliga Sunnerbohov vann Troja med 10-8 och ”Sutarn”, ”Kung Sune” och ”Pirro” var där och då i allra högsta grad med i rejset om en plats i Elitserien.

Men HV 71 redde ut det hela och blev Smålands första representant i elitserien, en serie som såg dagens ljus tio år tidigare.

HOCKEYKARTAN HADE KUNNAT SE ANNORLUNDA UT

Vi vet hur historien skrevs sedan dess tills nu. Hv 71 har blivit en stormakt i svensk ishockey med fem bärgade SM-guld. Troja var länge och väl med i den absoluta toppen av andraligan och var flera gånger snubblande nära att gå upp.

Under 2000-talet har inneburit skralare sportsliga resultat för Troja och de har pendlat mellan andra- och tredjeligan.

Eftersom hockey ligger mig varmt om hjärtat, kalla mig gärna hockeynörd, så upptar sporten det mesta av mina tankar. Något som jag inte kan hjälpa, men ändå retar mig på, är att jag inte är några år äldre så jag hade kunnat uppleva bataljerna mellan de två Smålandslagen på 80-talet. Jag har förstått att det var något i hästväg och Troja var lika väl som HV på väg mot eliten.

Hockeykartan i Småland hade eventuellt kunnat se annorlunda ut.

Det hade inte varit fel att ha fått stå inklämd på Rosenlundshallens gamla träläktare och fått sett Sune Bergman rädda ett solklart mål från Janne Bergstrand. Eller ett stenhårt anfallstryck signerat HV:s cykelkedja där Troja sedan kontrat in ett viktigt mål genom Anders Dahlin.

Men nu är det som det är.

KOMMER INTE BLI SAMMA RIVALITET I ÅR

Rivaliteten för över 35 år sedan byggde mycket på att båda lagen var bra och framgångsrika. Så att för en sekund tro att vi kommer få uppleva något liknande denna säsong är att bedra sig en smula. Eller en hel limpa med grovt bröd för att tala klarspråk.

Båda lagen är nykomlingar i år, men från varsitt håll och för Trojas del får det nog i första hand handla om att klara sig kvar. Jag har följt laget på nära håll i Hockeyettan de senaste säsongerna och en sak som förföljt laget är att de stundtals haft problem med målskyttet.

Ett problem som kvarstått under försäsongen. Jag skulle tippa på att man nog kikar på anfallsförstärkning nere i Ljungby.

Trots HV:s 9–0 mot Troja under försäsongen så tror jag ändå att Troja kan komma en bra bit med sin defensiv. Tränaren Roger Forsberg har implementerat ett väloljat försvarsspel och det lär de kunna dra nytta av nu när motståndet uppgraderas.

På tal om försvarsspel. Troja kommer den första månadens spel tvingas klara sig utan förra säsongens förstemålvakt, Wictor Ragnewall. Han är avstängd. Det kan säkerligen ställa till det en smula för nykomlingen, även om både Linus Lundin och Anton Svensson är skickliga burväktare. Men tanken var nog att gå med Ragnewall som etta under inledningen är min känsla.

HV HAR GJORT DET MESTA RÄTT

I andra änden av tabellen lär vi återfinna HV 71. Först och främst ska man ha klart för sig att det är enormt svårt som degraderad SHL-klubb att ta sig tillbaka omgående. Vad det kan tänkas bero på behöver vi inte fördjupa oss i här. Men jag tycker HV71 hittills har gjort det mesta rätt inför säsongen.

Utöver att de byggt ett lag med spelare som på papperet bara ska vinna hockeyallsvenskan, så tycker jag även att de byggt med ”rätt” spelare. Det är en mix ung/gammalt, hungrigt/rutinerad och viktigaste av allt: Det finns spelare som i närtid har stor erfarenhet av vad som krävs i Hockeyallsvenskan.

Dessutom verkar det finnas en medvetenhet och ödmjukhet från klubbledningen i att säsongen definitivt inte kommer bli någon lätt resa tillbaka. Den inställningen talar för HV 71.

Men bara för att lagen troligtvis inte kommer tävla mot varandra i samma del av tabellen, så innebär inte det att vi inte för några stunder under säsongen kan få drömma oss tillbaka till rivaliteten på 80-talet.

Fyra gånger ska de två mötas under kommande säsong:

27 oktober Troja – HV 71
10 november HV 71 – Troja
29 december Troja – HV 71
5 januari HV 71 – Troja

Hur slutar det hela då? Jo, så här tror jag att hockeyallsvenskan 21/22 slutar så här. Klipp ut, spara och håna mig gärna när knopparna brister i vår när det kommer visa sig att jag har varit fullständigt ute och cyklat:

1. HV 71
2. Modo
3. Västerås
4. Karlskoga
5. Björklöven
6. AIK
7. Mora
8. Södertälje
9. Kristianstad
10. Tingsryd
11. Västervik
12. Vita Hästen
13. Almtuna
14. Troja

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Skilda världar väntar för HV 71 och Troja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *