Ishockey

Skoglund: ”Stäng av dem från svensk hockey på livstid”

Ishockey Under gårdagen gick svenska ishockeyförbundet ut med att svenska KHL-spelare inte är välkomna att representera Tre Kronor. Ett beslut som gäller tillsvidare. Jag tycker faktiskt man kan stänga av dem från svensk hockey på livstid – även om varje fall bör behandlas var för sig.

Den som har svårigheter att se andra nyanser än svart och vitt bör omgående sluta läsa denna krönika då den riskerar att vara blodtryckshöjande.

Sex svenskar har i dagsläget kontrakt med KHL-klubbar till den kommande säsongen. Det kan bli en sjunde då det i går enligt ryska medieuppgifter framkom att den förre HV-backen Adam Almquist är på gång till Traktor Tjeljabinsk.

I går gick svenska ishockeyförbundet ut med att svenskar i KHL för närvarande inte är välkomna i Tre Kronor. Ett beslut som gäller tillsvidare. Jag tycker faktiskt man hade kunnat gå hela vägen och stänga av dem på livstid samt även förbjuda dem att spela klubblagsishockey på svensk mark framöver.

Sedan Vladimir Putins invasion av Ukraina så har väst infört stenhårda sanktioner. Rent sportsligt så har man på många håll stängt av ryska idrottare samt landslag från att tävla internationellt. Det handlar om att stävja sportswashing. Begreppet kan enkelt uttryckt förklaras med att exempelvis makthavare använder sig av idrottare eller sportligor för att öka sin popularitet och därmed komma undan med betydligt vidrigare saker.

Varje ryskt idrottslig framgång bidrar till att ena den ryska befolkningen och tycka att ”Den där Putin är nog inte så dum ändå”. Kolla bara på Hitlers politiska framgångar efter Berlin-OS 1936.

Vladimir Putin är en hockeyälskare av rang och han har direkta kopplingar till KHL. För varje icke-ryss som ansluter sig till ligan så stärks hans position. Samme Putin som är ytterst ansvarig för att barnsjukhus i Ukraina bombats, att kvinnor och barn våldtas av ryska soldater, att folk tvingas lämna hus och hem…

Listan kan göras lång på vidrigheter som pågår här och nu. Nära oss. Dessutom som kan direkt komma att påverka oss beroende på vad Putin tänker göra åt faktumet att vi ämnar ansluta oss till NATO.

Man får inte bortkopplad från verkligheten att man i det läget skriver på ett kontrakt med en KHL-klubb och därmed medverkar till Putins skändande av en fredlig stat i vårat närområde. Man får helt enkelt inte vara det. Speciellt inte när exempelvis storklubben CSKA Moskva är en arméklubb och därmed har en direkt koppling till Kreml. Eller när andra klubbar och även ligan öppet uttryckt sin sympati för Hitl… Förlåt Putin.

I fallet Adam Almquist är det bara medieuppgifter än så länge att han är på väg tillbaka till KHL. Men av vad jag förstår från HV-fans reaktioner i olika forum så är han inte välkommen tillbaka om uppgifterna stämmer. Tonen har minst sagt varit hård mot HV-produkten på sociala medier. Men, återigen, inget är ännu bekräftat från klubben ifråga när denna krönika skrivs.

Stäng av dem på livstid, skriver jag. Något jag menar och står för. Men här gäller det att behandla varje fall unikt. Vissa av svenskarna skrev på tvååriga avtal med sin KHL-klubb redan till säsongen 2021/2022, alltså över ett halvår innan invasionen ägde rum.

”Det är väl bara att dra”, är det många som menar och syftar då på att de som sitter fast i kontrakt ändå ska lämna.

Nja. Det är inte så bara faktiskt. Nu gäller det att plocka fram hela färgskalan i tankeverksamheten igen.

Kontrakt innehåller oftast klausuler och vad som berättats från mer insatt håll än mig så rör det sig om sanslösa summor för att köpa sig fri. Jag tror att det var forwarden Jakob Lilja som berättade för Expressen att han skrivit på sitt kontrakt innan invasionen och sedan dess försökt ta sig ur det, men det skulle kosta honom mer pengar än han äger.

Hockeyspelare på högre nivå nuförtiden planerar tillsammans med sina rådgivare sin karriär ekonomiskt. Karriären är kort och det gäller att maximera inkomstflödet för att kunna leva gott efter skridskorna lagts på hyllan.

Är det då rimligt att begära att de ska kasta bort tio års inkomster för att ta sig ur ett kontrakt som dessutom skrevs på innan invasionen? Handen på hjärtat, hade ni själva gått ifrån alla era besparingar som kämpat för under lång tid av moraliska skäl om ni vetat att ni skulle vara ute ur situationen inom ett år? Jag tror faktiskt inte många klarat ett lögndetektortest genom att svara ja på den frågan.

Helt rätt att bannlysa svenskarna från Tre Kronor tillsvidare. Men jag vill som sagt gå ännu längre och stänga av dem på livstid från svensk hockey. Men då ska självklart varje fall behandlas unikt och utredas noga. Där får förbundet utreda om kontraktet skrevs på innan invasionen och hur mycket det skulle kosta att ta sig ur det hela.

De som skrivit på efter invasionen har jag svårt att hitta ursäkter för och jag vill aldrig mer se dem beträda en svensk hockeyrink.

Sen kan man alltid ställa sig frågan vad det internationella hockeyförbundet samt den svenska motsvarigheten gjort och gör för att rädda spelarna från situationen. Vad som kommuniceras utåt är att de är maktlösa mot KHL-kontrakt. Jag tvivlar nämligen på att samtliga svenskar verkligen känner att de är på rätt plats just nu. Tydligen så tycker de som skrivit på efter invasionen att det är frid och fröjd. Något jag för allt smör i Småland inte kan förstå.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *