Ishockey I dag är en historisk dag för Värnamo Hockey och dess tjejlag.

VGIKs tjejer trivdes i Kalmar  [1/3]

I spelarbåset  [2/3]

Inför dagens matcher  [3/3]

Det var ingen stor trupp som gjorde resan till Kalmar. Till spel kom tio tjejer och en målvakt.

– Att spela tre matcher samma dag och bara ha tillgång till två hela femmor, det är slitsamt förstås, säger huvudtränare Anders Bergqvist via telefon strax efter sista matchen.

– Men tjejerna gör det här fantastiskt bra och de kämpade ända in i kaklet!, fortsätter han.

Ja, kämpa fick tjejerna verkligen göra då motståndarna i de flesta fall gick runt på tre eller fyra kedjor. Tilläggas ska att Värnamo också saknade sin ordinarie målvakt så in i målet fick forwarden Carolin Dahlin kliva.

– Carro gör det riktigt bra idag med tanke på att hon faktiskt inte stått i mål på många år, berättare Anders.

Nio mål av Sanne

I första matchen stod Karlskrona HC för motståndare. De gick snabbt ifrån till en 2–0-ledning, men därefter vaknade Värnamos tjejer till. Det historiska förstamålet kom efter 4.27, signerat rutinerade Sanne Kristiansson som slog in pucken efter pass av Moa Nilsson. Sanna var för övrigt het idag och hon stod för nio av Värnamos tio mål i matcherna. det tionde gjordes av Sara Rydbeck.

Resultatmässigt hängde Värnamo bra med i matchen och en bit in i andra så reducerade man också Karlskronas ledning till 2–4. Sedan tröt orken och det blev tydligt att Värnamo bara gick runt på två femmor. Karlskrona orkade hålla ett lite högre tempo och drog ifrån till en klar 7–2-seger. Matcherna i poolspelet spelades över två perioder á 20 minuter.

Andra matchen spelades direkt efter första med bara 15 minuters paus, denna gång med IK Oskarshamn som motståndare. Dessvärre tog det inte mer än 18 sekunder för Oskarshamn att ta ledningen i matchen. Men trots den dåliga starten så stod tjejerna upp bra under inledningen av matchen. Man hämtade upp både 0–1 och 1–2 och reducerade till 3–4 i början av andra perioden. Sedan tröt orken igen och avsaknaden av en tredje femma blev tydlig. Oskarshamn var inte sena med att utnyttja detta och de drog ifrån till 7–3. Värnamo tröstmålade till 4–7 i slutet av perioden.

Därefter blev det vila i 3,5 timma och i sista matchen stod värdföreningen Kalmar HC för motståndet. Kalmar dominerade första perioden och hade en rättvis 2–1-ledning i periodpaus. Värnamo kan tacka vikarierande målvakten Carolin Dahlin här för att siffrorna inte blev större.

I andra perioden kom Värnamo ut som ett helt annat lag och tog över matchen. Resultatet lät inte vänta på sig och glödheta Sanne Kristiansson gjorde tre snygga mål inom loppet av tio minuter i mitten av perioden. Kalmar kom tillbaka något mot slutet men närmare än 3–4 kom man aldrig.

Det betydde alltså att Värnamo Hockeys tjejer också bärgade första segern någonsin!

– Jag är så stolt och glad för tjejernas skull. De gav verkligen järnet idag och det betalade sig till slut. Det är nästan så att jag börjar gråta, avslutar tränare Bergqvist.

• Karlskrona HK – Värnamo GIK 7–2
  • Värnamo GIK – IK Oskarshamn 4–7
  • Kalmar HC – Värnamo GIK 3–4