Ishockey

Troja – Smålands näst hetaste lag

Ishockey Smålands ishockey är lysande. Just nu är det HV 71 och IF Troja Ljungby som är hetast.

Alexander Edström, Anton Johansson och Alfred Andersson. Foto: Troja/Ljungby

HV 71 är klart för SM-finaler medan Troja har tre tredjedels fot inne i näst högsta serien, Allsvenskan.

Småländsk hockey måste vara hetast i Sverige just nu. Växjö vann elitserien men åkte ut i slutspelet, HV 71 är i SM-finaler och det ska tilläggas att Västervik, Oskarshamn och Tingsryd har gjort mycket bra insatser i allsvenskan.

Nu flyttar vi blickarna mot Ljungby där Troja håller till, ett lag som tillhört svensk elithockey i över 30 år. Men för ett par år sedan ramlade Troja ner från hockeyns finrum och hamnade i division ett. Nu är Troja på väg tillbaka med VGIK-spelarna Anton Johansson och Alfred Andersson samt SIS-spelaren Alexander Edström.

Troja är ett lag som har varit flera gånger från ett skridskoskär att nå elitserien. Själv kommer jag ihåg 80-talet då SIS-spelarna Jonny Moberg och Dan ”Bullen” Svensson var på väg att föra upp Troja i högsta serien. Med i laget var även Per-Olof ”Rydaholm” Karlsson och Per-Olof ”Värnamo” Karlsson. Därefter fostrade VGIK och Rydaholm många spelare till Troja medan det har varit sämre från SIS sida.

Jag blev trojafantast i början på 80-talet och var med på många bortamatcher i jakten på en elitserieplats, bland annat till Mora, Jönköping (HV 71), Örnsköldsvik (Modo), Västerås och Södertälje.
Då blev det skridsko ut för Troja.

Nu tisdag möter anrika Troja Södertälje i Ljungby Arena. Seger där innebär avancemang till hockeyns allsvenska. Frågan är vad södertäljefantasterna i Skillingaryd :Erik Sjöberg, Anders ”Kola” Johansson och Tommy Ekström säger om en Trojaseger…
Men skulle Troja förlora så har laget ytterligare två chanser att klara kontraktet till allsvenskan. Matcher väntar mot Kristianstad och Visby/Roma.

Linus Persson

Taggar

Dela