Längdskidor

Negativt besked för Leo Johansson – OS i fara

Längdskidor Leo Johansson som kom till Kina under fredagen och testades positivt  för covid-19 på flygplatsen i Peking.

Leo Johansson. Pressbild

– Ett tråkigt besked för Leo och för truppen. Men inga andra i längdlandslaget testade positivt vid ankomst, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Leo Johansson från Skillingaryd testade positivt för covid-19 inför träningslägret i Italien för två veckor sedan och skötte därför sin egen uppladdning på hemmaplan i Sverige utan kontakt med det övriga längdlandslaget. Han lämnade sex negativa PCR-test innan avresan till Kina. Men när Leo anlände till Peking under fredagen testade han åter positivt. Hans status konfirmerades via ett andra test under lördagen.

– Vårt medicinska team har gjort bedömningen att hans positiva tester är ett resultat av hans tidigare smitta. Vi bedömer att han i dagsläget inte är smittsam, säger Peter Reinebo.

– Leo kan återvända från sin karantän när han lämnat två negativa test med 24 timmars mellanrum.

Enligt spelreglerna för OS, Playbook, kommer de som satt i närheten av Leo Johansson under resan till Kina att klassas som nära kontakter. Det rör sig om Marcus Grate och Calle Halfvarsson.

– Marcus och Calle kommer att kunna träna och tävla som vanligt under OS. Vi följer regelboken och ser till att de som klassas som nära kontakter följer ett särskilt protokoll, säger Peter Reinebo.

Längdtävlingarna i Peking inleds med damernas skiathlon den 5 februari. Herrarnas första tävlingsdag är åtta dagar bort, den 6 februari.

När det gäller Leo hoppas man fortfarande på en start för honom i OS.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *