Motorsport

Felix ny totalledare efter seger i Marrakesh

Motorsport Felix Rosenqvist körde hem sin andra raka seger i elbilsmästerskapet Formel E när han vann lördagens E-Prix i Marrakesh.

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Han tar därmed också över den sammanlagda ledningen i förarsammandraget.

Värnamoföraren följde upp sin seger i Hong Kong i december med en ny triumf när Formel E nådde Marocko i helgen, och besegrade schweizaren Sébastien Buemi i en duell man mot man där en omkörning strax innan mål fällde avgörandet.

Buemi – med bland annat 55 Formel 1-starter och en Formel E-titel på sitt CV – ledde länge loppet från pole position, men fick se sig passerad av Felix med fyra varv kvar att köra.

Felix hade startat racet som trea efter ett bra kval, där han var snabbast av alla i gruppmomentet och sedan alltså tredje kvickast i det avgörande Super Pole-segmentet som avgör startuppställningen i topp fem.

Den 26-årige Värnamobon låg initialt kvar på tredjeplatsen under de första varven, men körde om engelsmannen Sam Bird innan de obligatoriska depåstoppen och tog alltså Buemi i slutfasen.

Rosenqvist, Buemi och Bird delade på pallen även i förra säsongens upplaga av Marrakesh E-Prix, då förhållandet var det omvända med Rosenqvist i tidig ledning innan han den gången tvingades släppa Bird och Buemi förbi sig.

Dagens seger är den tredje totalt för Felix Rosenqvist i Formel E.

– Grymt skönt, utbrister Felix Rosenqvist. Jag var inte riktigt nöjd med känslan i bilen på träningen i förmiddags, men sedan hittade vi lite fart till kvalet och lyckades göra ett bra jobb där. Väl i racet visste jag att vi hade en effektiv bil. Jag sparade på energin ganska länge och lyckades sätta in en stöt på Buemi ett par varv innan mål. Det var precis det omvända när vi tävlade här förra säsongen, så det här är definitivt en skön revansch!

Triumfen i Marocko innebär att Rosenqvist alltså nu tar över taktpinnen i toppen av Formel E-tabellen. Rosenqvist leder mästerskapet på 54 poäng, fyra före Bird när tre av 14 race har körts.

– Det är häftigt att leda mästerskapet, men det är fortfarande väldigt tidigt på säsongen och jag tar det race för race, fortsätter Rosenqvist. Jag blev trea i fjol och målet är förstås att kunna utmana om titeln den här säsongen, men det är viktigt att fokusera på rätt sak vid rätt tillfälle.

Felix stall, Mahindra Racing, leder också teamsammandraget – och stod för en imponerande teknisk insats i Marrakesh.

– Det här är verkligen en teamseger, avslutar Rosenqvist. Vi hade ett problem med batteriet i min andra bil innan start, men mekanikerna lyckades byta det på rekordtid innan depåstoppet och förtjänar ett stort tack för det. Vi blir bara starkare och starkare tillsammans just nu och jag ser väldigt mycket fram emot resten av säsongen.

Nästa Formel E-lopp körs i Sydamerika, när Chiles huvudstad Santiago debuterar som värd för ett E-Prix den 3-4 februari. Redan en vecka tidigare än så, den 25-28 januari, ställer Felix Rosenqvist också upp i det världsberömda 24-timmarsloppet i amerikanska Daytona.

RESULTAT (topp fem)

ABB FIA Formula E Championship
Race 3/14 | Marrakesh E-Prix

1) Felix Rosenqvist (SWE), 33 varv
2) Sébastien Buemi (CHE), +0.94 5s
3) Sam Bird (GBR), +5.762 s
4) Nelson Piquet Jr. (BRA), +6.554 s
5) Jean-Eric Vergne (FRA), +12.238 s
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)
Efter 3/14 race
1) Felix Rosenqvist (SVE), 54 p
2) Sam Bird (GBR), 50 p
3) Jean-Eric Vergne (FRA), 43 p
4) Nelson Piquet Jr. (BRA), 25 p
5) Edoardo Mortara (CHE), 24 p

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *