Motorsport

Nöjda med SM-rallypremiären

Motorsport Över tio mil specialsträcka har rally-SM i Älmhult körts på i helgen. Skillingaryds MK;s kartläsare och förare har visat sin bästa sida och samtliga körde över mållinjen i går kväll trots en del problem

Anton Geijersson och Anton Claesson körde in på en 14;e plats i trimmat 2WD  [1/8]

Här startar Geijersson/Claesson specialsträckan under lördagsförmiddagen  [2/8]

Carl Eriksson sitter i högerstolen hos Linus Månsson  [3/8]

Carl och Linus över målrampen vid slutmålet. Foto; Privat  [4/8]

Även att publiksträckan på fredagskvällen hade startat var många besökare på väg in  [5/8]

Frida Axelsson läste noter åt Oscar från Simrishamn  [6/8]

Fokus. I starten på fredagens specialsträcka. Christoffer Svensson och Henrik Lennartsson  [7/8]

Lennartsson/Svensson startar vid specialsträcka fem  [8/8]

Årets rally-SMpremiär på grus avgjordes i helgen i Älmhult. På fredagen kördes en publiksträcka vid Millebygden som lockade många tusentals åskådare. På lördagen gick tävlingsbilarna ut från parc fermé under tidig morgon för att köra tio specialsträckor på kända Älmhultsvägar. Skillingaryds MK fanns på plats, både som förare, kartläsare och funktionärer då start- och mål på en specialsträcka bemannades av klubben.

Fyra kartläsare och en förare fanns på startlinjen i fredags kväll. Det tuffa motståndet och de krokiga vägarna samt en del sten gjorde att en del bekymmer kantades under helgen för SSMK-förarna. Men samtliga tog sig över mållinjen.

Bäst gick det för Henrik Lennartsson och Christoffer Svensson som till slut knep 13;e platsen i tuffa trimmat 2WD klassen där 55 förare startade.

– Helgen gick kanon fram till specialsträcka åtta där vi körde punktering på höger fram. Men överlag med de tider vi har presterat i helgen så är vi klart nöjda ändå. Vi satte ju nån tid som var sträcksnabbast av de bakhjulsdrivna bilarna. Vägarna var riktigt fina förutom publiksträckan som gick på fredagen. Tror aldrig jag har åkt på en så dålig väg tidigare. Bilen ska få sig en ny bakvagn inför hösten. Nu tar vi semester från rally fram till Snapphanerallyt i Hässleholm i augusti. När vi summerar helgen är vi ändå nöjda med vår placering, säger Henrik Lennartsson som nu kommer  att vila sig i form över sommaren.

– Vi slog av hjulbultarna efter första sträckan i fredags och tvingades bryta. Teamet reparerade och vi kunde starta om på lördagen med fem minuters tidstillägg. Började lite försiktigt men ökade när vi kände att allt fungerade och allt kändes bra. Lördagens krokiga men rytmiska vägar passade oss bra och vi fick en bra känsla i bilen. I totala SM-tabellen har vi halkat ner till en fjärdeplats i klassen, men målet är att vara på pallen när rally-SM avgörs i slutet av september, säger codrivern Carl Eriksson från Skillingaryds MK som lotsade Linus Månsson från Östgöta Bilsportsförening i den trimmade klassen 2WD. Carl och Linus kom på en 26;e plats i klassen.

Frida Axelsson var helgens codriver åt Oscar Ljung från Simrishamns MK. Duon körde en Ford fiesta i klassen otrimmat 2WD.

– Vi är ganska nöjda över helgen förutom lite problem med att bilen ville sladda lite väl mycket på förmiddagens sträckor. Efter justering av dämparna blev bilen stabilare och vi kunde öka tempot på eftermiddagssträckorna. Vägarna var helt okej, de passade oss bra med varierande tempo. Vi är allt som allt nöjda men vill givetvis hitta mer fart och åka fortare. Vi har bara åkt tre tävlingar tillsammans, så vi jobbar för ett ännu bättre samarbete. Oscar är en duktig chaufför så ge oss bara några tävlingar till så är vi snart med och fajtas om pallplatserna, berättar Frida Axelsson. Oscar och Frida slutade på en 11;e plats i sin klass.

Anton Geijersson från Ljungberg utanför Skillingaryd var codriver åt Anton Claesson från Alvesta, de var också nöjda med SM-premiären. De tävlar i en Volvo 940 i den trimmade klassen och slutade på placering 14 i klassen, 17,3 sekunder efter Henrik Lennartsson och Christoffer Svensson.

– I det stora hela är vi nöjda. Samtidigt som vi vet att det går att åka fortare och det vill vi ju. Men vi lär oss hela tiden och det känns som att det går åt rätt håll. En trevlig tävling med superfina vägar förutom första sträckan på fredagen. Givetvis ska publiken ha sitt på en SM-tävling men det går tyvärr till överdrift när man ska köra två varv på en sträcka man vet på förhand inte kommer att hålla. Vi hade en rejäl stenkänning på fredagskvällen och bytte en del stag i framvagnen på servicen. Men under lördagen fungerade allt som det skulle på de härliga småländska grusvägarna, berättar Anton Geijersson.

SM-tävlingen vanns totalt av Patrik Flodin och Göran Bergsten efter en dramatisk lördagseftermiddag där förhandstippade, och rallycrossvärldsmästaren, Johan Kristoffersson tvingades att bryta.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *