Motorsport

SSMK toppar två klasser i SSM

Motorsport Andra deltävlingen i Sydsvenska Mästerskapet kördes när Skilling 500 gick av stapeln den 29 juni. Med Gislaved som bas hade Skillingaryds MK bjudit in till en väldigt kompakt bana med fyra unika sträckor på sammanlagt nästan fyra mil SS. Spännande kamper i alla klasser och i vissa fall med oväntad utgång.

Christopher Zeijlon och Christoffer Svensson totalsegrade deltävling två och toppar nu 2WD-klassen. Foto: Reine Tobiasson

Sydsvenska Mästerskapet är ett samarbete mellan Smålands och Södras Bilsportförbund och omfattar två stycken distriktstävlingar vardera. Mästerskapet är tänkt att köras i tre år och 2024 ingår alltså fyra tävlingar där alla räknas.

Mästerskapet körs i fyra klasser: 4WD, 2WD, en Standard och en för Ungdom. Alla förarklasser ingår i respektive bilklass.

2WD
Unikt nog var det fyra olika förare som var snabbast på de fyra sträckorna. Alla dessa tävlade i 2WD och en av sträckorna vanns av den slutliga totalsegraren Christopher Zeijlon/Christofer Svensson, Skillingaryd. Christopher är ett levande exempel på begreppet ”att vila sig i form”, första tävlingen för året slutade med en oväntad seger. Men det var en strid på kniven med Kristian Johansson/Fredrik Livh, Borås. Inför sista sträckan skiljde bara 1,2 sekunder men ledningen utökades ytterligare något och segern vara klar. Trea Joel Norqvist/Lars Andersson 1,9 sekunder efter Kristian. Två olika segrare i de första tävlingarna gör att ledningen i mästerskapet delas.

1. Tom Kristensson Hörby 25 p
Christopher Zeijlon Skillingaryd 25 p
3. Wille Gad Älmhult 22 p
Kristian Johansson Borås 22 p
Johannes Haraldsson Hässleholm 22 p

Standard
I standardklassen hittar vi för ovanlighetens skull inte den snabbaste bland A-förarna utan den dag det var det B- och C-förarna som dominerade. Dagens skarpaste duell var mellan Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson, Skillingaryd och Robin Thörnberg/Elinor Thörnberg, Vetlanda i B- förare Grupp F. Inför sista sträckan skiljde 0,5 sekunder och eftersom de körde tiondelslika på sista sträckan var det den marginalen som blev den slutliga mellan dessa två. Tredje bästa standardförare denna dag blev B-föraren Linus Johansson/Hugo Nilsson Ryd. Ställningen totalt i Standardklassen efter två tävlingar:

1. Robin Liljegren Karlskrona 25 p
Johan Pettersson Skillingaryd 25 p
Robin Thörnberg Vetlanda 25 p
4. Tim Liljegren Karlskrona 22 p
Vincent Johansson Skillingaryd 22 p
Jim Nilsson Hörby 22 p

Ungdom
Hela åtta ekipage kom till start i Ungdomsklassen. Ett inofficiellt svenskt rekord för året. Segraren i första deltävlingen Emil Karlsson/Patrik Berglund från Södra Sunnerbo var helt ohotade denna dag och vann alla sträckorna. Med segern i första tävlingen har de en stor ledning sammanlagt. Tvåa Linus Gustafsson Thor/Tim Lagerstrand, Kullings och trea Maximus Joge/Janne Blom, Finspång.

1. Emil Karlsson Södra Sunnerbo 50 p
2. Linus Gustafsson Kullings 22 p
3. Maximus Joge 20 p
4. Eddie Ramirez Eriksson Nässjö 18 p
5. Hannes Brorsson Ryd 15 p

4WD
Förutom det stora startfältet i Ungdomsklassen får nog den danska dubbelsegern i 4WD anses vara tävlingens överraskning. Familjen Fraas har i många år tävlat flitigt i södra Sverige i de trimmade klasserna men nu är det 4WD och Subaru som gäller. Mick Fraas/Ronni Bengtsson vinner före Johannes Fraas/Janne Rydh. De båda körde också första tävlingen och har därför framskjutna placeringar totalt.

1. Mick Fraas Fredriksborg 43 p
2. Johannes Fraas Fredriksborg 34 p
3. Mattis Olsson Älmhult 25 p
4. Robin Adolfsson Wäxjö 22 p

Nästa tävling i SSM är EC Snapphanerallyt i Hässleholm den 10 augusti. Fem specialsträckor varav två körs två gånger med rekning på lördag förmiddag.

Tävlingskalender:
8 juni Dackefejden
29 juni Skilling 500
10 augusti EC Snapphanerallyt
7 september TV-svängen

Totala SSM-poängställningen finns här

Pressmeddelande från Södra Bilsportförbundet Smålands Bilsportförbundet

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *