60 år sedan segern över tyskarna – ny seger i kväll?

Fotboll Sånär som på en dag för 60 år sedan kan det vara dags för Sverige att upprepa succén från VM 1958 när det blev seger med 3–1 över tyskarna.

Skoglund, Liedholm., Hamrin - klassisk svensktrio vid VM 1958.

I kväll möts Sverige – Tyskland i gruppspelet i VM med matchstart klockan 20.00.

Den 24 juni 1958 tog sig Sverige an Väst-Tyskland i kvartsfinalen i VM-fotbollen på Ullevi i Göteborg.

Då som nu var det fotbollsfeber i Sverige och då som nu var tyskarna regerande världsmästare.

Frågan är om det kan gå på samma sätt som den gången: Svensk seger och med ett av de mest historiska svenska VM-målen genom tiderna. Det var Kurre Hamrin som stod för det.

Det var mer än fullsatt i kvartsfinalen 1958. Tyskarna tog ledningen genom Hans Schäfer efter 24 minuter men nio minuter senare gjorde Lennart”Nacka”Skoglund 1–1 på framspelning av Nils Liedholm.

Gunnar Gren gjorde 2–1 i minut 82 med Nacka och Hamrin framspelare. Sju minuter senare kom Kurre Hamrins mål.
Målet kan ses på denna länk

Viktor Claesson.

Ett annat klassiskt möte med Tyskland kom när Sverige hämtade upp 0–4 till 4–4. Tala om målfrossa på bortaplan.

Eller varför inte Ralf Edströms mål mot Tyskland 1974 – i en match där Sverige visserligen förlorade med 2–4 men målet är minnesvärt

Den här gången kommer Tyskland till andra gruppspelsmatchen efter inledande förlust mot Mexiko med 0–1 medan Sverige vann över Sydkorea med 1–0.

Nio gånger av tio vinner tyskarna över svenskarna men det kanske är dags för den tionde gången i kväll. Fast i ärlighetens namn så blir tipset 2–0 till Tyskland. Låt oss ändå hoppas och att Viktor Claesson från Värnamo avgör matchen genom 3–2 i slutminuterna.