Orientering

Axel och Carina i topp – direkt

Orientering Bredaryds SOK:s landslagsjunior Emil Auselius fick tippa hur många etappsegrar BSOK skulle ta första dagen i O-ringens 5-dagars. Han svarade två – och två blev det.

Katarina Östberg var en av de första i BSOK som nådde målet. Hur det gått talar mobiltelefonen om.  [1/8]

Tre fjärdedelar av familjen Auselius, Maria, Håkan och Emil går igenom hur Håkan sprungit första dagen,  [2/8]

Håkan Svensson, BSOK, kände sig lite pirrig inför start och ”fick nöja sig” med tredje plats i H55.  [3/8]

Orienterarna är som en stor familj. Lite av ”alla känner alla” och vännerna är många. Maria Andersson hittade en kompis efter målgången.  [4/8]

Han gjorde det igen, Axel Elmblad tog täten direkt i H16 genom att vinna första etappen, hela 1.45 före tvåan.  [5/8]

BSOK har många löpare i Ångermanland. Stina Albinsson och Filip Broling är två.  [6/8]

Mera BSOK. Här ses Tuva Nylund, sexa i D14.  [7/8]

Sammanbiten var Linnea Skalberg inför premiäretappen.  [8/8]

54:e 5-dagarsupplagan är i gång och nästan 15 600 löpare sprang första etappen i dag i Domsjö. Arrangörerna har varnat att det blir tufft och så var det. För motionärer och sämre tränade var ordet tufft bara förnamnet i den kuperade, delvis sönderskurna och bitvis svårforcerade terrängen.

Det är 24 år sedan tävlingen gästade Ö-vik och Ångermanland och även den gången sprangs det i Domsjö.

Bredaryds SOK är största lokala klubb med bortåt 40 deltagare. Fem av dem var anmälda i elitklass, fyra kom till start. Den som inte gjorde det var Emil Auselius, svensk mästare i nattorientering i våras och bäste svensk som sjua i junior-EM.

Emil sprang en så kallad öppen bana.

• Du får förklara?

– Jag slog sönder ett knä på junior-EM och fick sys. När det blivit bättre skadade jag en fot på jobbet, suckar Auselius.

Kort och gott har säsongsplaneringen kommit i otakt.

– Jag har inte kunnat träna alls som jag tänkt, men i dag tog jag en bana på 3,5 kilometer, men det kändes i foten.

• Vad har du för mål i höst?

– Det är ju SM, speciellt stafett där vi har ett intressant lag (Axel Elmblad och Filip Trofast heter de två andra i laget). Sedan vill jag kvalificera mig till nästa års JVM-trupp.

 

Tippade rätt vinnare

Emil fick alltså tippa hur många etappsegrar BSOK skulle ta första dagen i Domsjö. Han svarade tveklöst två.

• Vilka vinner?

– Axel (Elmblad) och Carina (Svensson).

Och, vilka vann?

– Jo, Axel och Carina.

Elmblad är bland de stora förhandsfavoriterna i H16 och det är oerhört starkt att stå pall och leverera så som han gjorde. Inte nog med att han vann etappen. Han skaffade sig direkt en bra ledning, 1.45 före David Borg, Södertälje-Nykvarn, som han tampats med många gånger i de här sammanhangen.

Carina Svensson är också en av de största segeraspiranterna i D50. Även hon levererade. Vinst med 1.03 före Cecilia Bratt, Orion.

Håkan Svensson är alltid med i toppen i sin åldersklass. Träffade Håkan på målområdet då han var på väg till startplatsen.

• Hur är formen i dag?

– Tja, det är alltid lite pirrigt första dagen, svarade Håkan.

Han fick ge sig mot två motståndare och blev alltså trea. Han var 2.26 efter vinnaren Joakim Ingelsson, Ockelbo, och cirka minuten efter Michael Wehlin, Södertälje.

Fler BSOK:are sprang bra. Tuva Nylund, inledde på sjätte plats i D14, en dryg minut efter. Och, i D50 Kort kom Ina Skalberg sjua.

 

Vinst till OK Stigen

Även bygdens övriga tre klubbar fick fina placeringar. OK Stigen tog en etappseger då Marita Johansson vann D65M och var nästan fyra minuter före tvåan. Maritas make Bo kom tvåa i H70M, drygt tre minuter efter.

Lisbeth Karlsson, Vaggeryds SOK, inledde årets 5-dagars bra och kom fyra i D70, 3.38 efter ledaren. Och, Skillingaryds FK:s Lars-Åke Claesson var sjunde man i H75. Han var hela 12.48 efter vinnaren, men bara 2.30 från andra plats.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *