Orientering

Imponerande, Elmblad

Orientering 16-årige Axel Elmblad från Åsenhöga och Bredaryds SOK är makalös. Efter sjukdom var han tillbaka i orienterings-SM och blev i dag fyra i H18-klassen. Kort och gott: imponerande.

SM-tävlingarna utanför Hok där Skillingaryds FK och Vaggeryds SOK ingår i arrangörsalliansen hade i dag final i medeldistans.

Axel Elmblad var för två veckor sedan i Norrbotten för att springa ungdoms-SM, men blev sjuk och hela helgen gick i stöpet. Förra helgen var det lång-SM i Rävaskansterrängen, men Elmblad kom inte till start.

Sannolikt klokt agerat, ty det var den här helgen han skulle vara med. Dels i medeldistansen, dels i stafetten som springs i morgon.

Och, att Axel är tillbaka i storform bevisade han i dag. Dagens startlista upprättades efter fredagens kvalheat där de bästa fick starta bland de sista. Inte Axel som var femma i D-heatet.

Men, han höll bra fart loppet igenom. Vid första radiokontrollen var han ”bara” elva, 53 sekunder från bästa tid. Därefter flöt det bättre och han var fyra vid alla rapporteringar.

Det blev tre etablerade juniorer (17 eller 18 år) som var före BSOK-talangen i prislistan. Fjärde plats i ett JSM som pojkklassare är bara att beundra. Han var mindre än minuten från guld, 59 sekunder, och hade bakom sig många duktiga juniorer. Bland dem klubbkompisen Emil Auselius, som var kvaltvåa, men som fick nöja sig med elfte plats.

I övriga A-finaler var BSOK utanför topp-10. Filip Trofast inledde lovande i H20 och var åtta vid första rapporteringen, men halkade ned och slutade på 14:e plats.

D20-duon Moa Hansson och Amelia Skalberg tappade båda tid i början och var aldrig riktigt med ”i matchen”.

Fem BSOK-löpare sprang i B- eller C-finaler. Bästa placeringen nådde Amanda Leo som var med i D21 C-final. Amanda kom trea, tre minuter efter ettan.

Bra B-finaler gjorde Elsa Andersson i D20 och Linnea Skalberg i D18. Elsa blev sexa men långt efter medan Linnea som sjua bara var ett par minuter efter segrarinnan. Anton Gunnarsson var också bra två minuter efter i H18, men där var det tajt och Anton bokfördes på 14:e plats.

Agnes Leo, som fostrats i OK Stigen och vidareutbildats i BSOK, sprang A-final i D21 och landade på 23:e plats.

Resultat,

HOK, SM, medeldistans, finaler:

H21, A-final: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 32.44, 2) Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, 34.10, 3) Johan Högstrand, IFK Göteborg, 34.31.

D21, A-final: 1) Lina Strand, Göteborg-Majorna, 33.22, 2) Karolin Ohlsson, Järla, 33.29, 3) Elin  Månsson, IFK Göteborg, 35.36, 23) Agnes Leo, Göteborg-Majorna (tid. Stigen och BSOK), 41.12.

D21, B-final: 1) Olha Panchenko, Mora, 36.08, 18) Amanda Hansson, Bredaryds SOK, 42.18.

D21, C-final: 1) Lisa Andersson, Ärla, 38.51, 3) Amanda Leo, BSOK, 41.44.

H20, A-final: 1) Simon Imark, Tullinge, 30.37, 14) Filip Trofast, BSOK, 33.40

D20, A-final: 1) Sanna Fast, Eksjö, 29.32, 33) Amelia Skalberg, BSOK, 41.22, 35) Moa Hansson, do, 42.57.

D20, B-final: 1) Anna Hallmén, Tisaren, 32.20, 6) Elsa Andersson, BSOK, 41.00.

H18, A-final: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna, 30.07, 2) Simon Harden, Boken, 30.24, 3) Erik Hannrup, Thor, 30.41, 4) Axel Elmblad, BSOK, 31.06, 11) Emil Auselius, do, 32.15.

H18, B-final: 1) Hugo Djurstedt, Eksjö, 27.14, 14) Anton Gunnarsson, BSOK, 29.47.

D18, A-final: 1) Isa Envall, KHP, 30.00, 36) Clara Samuelsson, OK Vivill, 41.00.

D18, B-final: 1) Ella Palm, IKHP, 26.08, 7) Linnea Skalberg, BSOK, 28.54