Orientering

Nytt kanonlopp av BSOK-Axel

Orientering Axel Elmblad följde upp individuella JVM-guldet med en kanonsträcka i sprintstafetten. Medalj var nära.

Axel Elmblad efter segern tidigare i veckan

Sverige gällde som en av favoriterna i sprintstafetterna där lagen bestod av två tjejer och två grabbar. Tjejerna sprang första och sista sträckorna.

Sverige halkade efter på första sträckan och var på 16:e plats 1.27 efter ledande lag. Noel Braun från Växjö sprang andra sträckan. Han tog upp laget två placeringar och hämtade i tid in två sekunder.

Då tog Axel Elmblad från Bredaryds SOK upp jakten. Det gick fort och rätt och Axel kom in som fyra, bara 22 sekunder efter ledande Norge. Elsa Sonesson från Falköping hade hand om slutsträckan. Hon fick se ett lag springa förbi, men hon höll tidsavståndet 22 sekunder.

Nära men ändå inte tillräckligt för att svenskarna skulle få med sig en medalj. För Axel Elmblad blev mästerskapen ändå succé med guldet i solosprinten.

Synd  bara att övriga lopp, medel, lång och stafett blev inställda på grund av brandfara.

I Italien springs veteran-VM och onsdagen ägnades åt kval i medeldistans. BSOK-makarna Erén och Thomas Albinsson gjorde inga topplopp, men bör vara klara för A-finaler i morgon.

Vaggeryds Lisbeth Karlsson startade inte i dag.

Resultat,

PORTUGAL, Junior-VM, sprintstafett 52):

1) Norge, 57.50, 2) Ungern, 57.52, 3) Tjeckien, 57.55, 4) Finland, 58.08, 5) Sverige (Alva Björk 16/+1.27, Noel Braun 14/+1.25, Axel Elmblad 4/+0.22, Elsa Sonesson 5/+0.22), 58.12, 6) Schweiz, 58.18, 13) Sverige 2, 61.49

ITALIEN, Veteran-VM, medeldistans, kval:

K 65-2 (52): 1) Jackie Hailett, Storbritannien/BOK, 47.07, 16) Erén Albinsson, Sverige/Bredaryds SOK, 63.38.

H 70-1 (70): 1) Tom Arild Karlsen, Norge/Fredrikstad, Norge, 43.57, 12) Thomas Albinsson, Sverige/BSOK,  58.59.