Orientering

Världsmästare klar för BSOK

Orientering Johan Runesson var med och vann orienterings-VM i stafett 2019. De två senaste åren har han representerat Bredaryds SOK i SM-tävlingarna, men från och med nu drar han på sig den vinröda skjortan i alla lopp.

Johan Runesson har en diger meritlista och har från pojkåren och uppåt varit ett toppnamn i svensk orientering. 2006 vann han ungdoms-SM. De följande fyra åren var han junior och erövrade då tre guld och tre silver i junior-VM och tog i SM tre guld, fem silver och två brons.

Som senior var han i många år landslagslöpare och framför allt en stark stafettlöpare. I den grenen tog han brons i senior-VM 2017 och två år senare blev han världsmästare. Han sprang då första sträckan och övriga två i laget var nuvarande landslagslöparna Emil Svensk och Gustav Bergman.

Runesson växte upp i Smålandsstenar och fick sin OL-uppfostran i OK Vivill. Han gick sedan på OL-gymnasiet i Hallsberg och tävlade då för OK Tisaren. Som senior blev det Göteborg-Majornas OK och de senaste åren har han tävlat för finska storklubben Tampereen Pyrintö.

– Fick vara med och höja kvaliteten i båda klubbarna som var runt 20–25:e i de stora stafetterna Tiomila och Jukola. I GMOK var jag med och blev femma och i TP två gånger på tredje plats.

Johan, som hunnit bli 32 år, har i många år haft målet att få vara med och vinna någon av de nämnda tävlingarna.

– Är inte längre lika engagerad i Tampereen utan tyckte det var läge att tävla för en svensk klubb i fortsättningen.

  • Och du valde Bredaryds SOK:

– Jag jobbar som orienteringstränare på en skola i Stockholmstrakten och vill då inte tävla för en klubb här i närheten. Det passar bra med BSOK som jag varit med i två år som SM-löpare.

Runesson bor i Rimbo, men några planer på att flytta till Småland finns inte.

– Det dröjer nog, säger han.

  • Kommer du att åka söderut för att tävla?

– Absolut, en del DM-tävlingar räknar jag med liksom aktiviteter som BSOK ordnar. Det ska bli en kul resa och jag hoppas kunna bidra som rådgivare och tipsare då jag varit med i eliten i många år. Klubben har ju många unga talanger med potential.

– Johan är välkommen och även om han inte längre hårdsatsar på att vara elitlöpare som orkar i 90 minuter blir han värdefull för oss i stafetterna. Inte minst som nattlöpare och på sträckor som tar 50–60 minuter, säger Peter Thelin, elitledare i BSOK..

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *