Skidor

Leo uttagen till VM

Skidor Leo Johansson från Skillingaryds FK är som väntat en av dem som tagits ut till junior-VM på skidor.

Leo Johansson. Arkivbild

Svenska Skidförbundet har tagit ut lagen som ska representera Sverige på U23- och JVM i Goms, Schweiz, den 28/1 – 3/2, samt på Juniorlandskampen i Vuokatti, Finland, den 26–28/1.
– Vi har en stark och bred trupp som åker till Goms för att prestera, medan målet för de yngre åkarna i Vuokatti i första hand är att skaffa sig internationell erfarenhet, säger förbundskapten Rikard Grip.

Den 28 januari till den 3 februari arrangeras junior- och U23-VM på längdskidor i den vackra dalgången Goms i Schweiz. Tävlingarna avgörs på Nordic Center i den lilla alpbyn Ulrichen, som ligger på dryg 1 300 meters höjd.
– U23- och JVM är säsongens stora mål för de yngre åkarna då de vill prestera bra och visa framfötterna, säger Rikard Grip. Han har tagit ut lagen tillsammans med ansvariga tränare – Fredrik Uusitalo, U23, och Mattias Nilsson och Sanna Eklund, juniorer.

Förra året blev ett framgångsrikt mästerskap i Park City, USA, då de svenska damerna tog tre guld, ett silver och ett brons. I år finns inte medaljörerna med i lagen, som består av en blandning av erfarna åkare och åkare som gör sitt första mästerskap.

I juniorlandslaget ingår bland andra två medaljörer från ungdoms-OS i Lillehammer 2016 – Moa Lundgren och Johanna Hagström.
– Juniordamerna har medaljchanser även i år, även om förra årets medaljör, Ebba Andersson, saknas i laget i år. Moa Lundgren vann till exempel alla tre tävlingar i helgens Scandic cup i Östersund, berättar landslagtränare Mattias Nilsson.
– Herrarna har inte lika stor vana av att möta internationellt motstånd, så det blir en viktig erfarenhet för dem att få komma ut och tävla på sin högsta kapacitet.

U23-laget består bland andra av Emma Ribom, som fanns med i guldstafettlaget från JVM 2016.
– Vi har fått ihop ett bra gäng åkare som har gjort bra resultat internationellt och visat framfötterna på till exempel Skandinaviska cupen i år. Flera av dem var med i antingen U23-laget eller J-laget förra året och har nu fått ytterligare ett år med träning i kroppen. Det blir spännande att se vad det räcker till, säger Fredrik Uusitalo, landslagstränare.
– För oss ledare blir den viktigaste uppgiften att ge bra förutsättningar för åkarna att nå sina individuella mål och ge dem möjlighet att fajtas i toppen.

Förbundskaptenen ger exempel på en sådan förutsättning.
– Truppen reser ner sju dagar innan första tävling för att vänja sig vid den höga höjden och få bästa möjliga förberedelser för att kunna göra ett bra mästerskap, berättar Rikard Grip.

Innan de äldre åkarna tävlar i Goms åker det uttagna landslaget för 17–18-åringar till Vuokatti i Finland på Juniorlandskampen. Även dit har sex damer och sex herrar tagits ut. Irina Persson är ansvarig ledare i Vuokatti.

Landslaget till U23-VM 29/1 – 2/2 2018 – Goms, Schweiz
Damer

Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK, Emma Ribom, Piteå elit, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Lisa Vinsa, Piteå elit.

Herrar
Filip Danielsson, SK Bore, Eddie Edström, Stockviks SF, Anton Persson, SK Bore, Björn Sandström, Piteå elit.

Landslaget till junior-VM 28/1 – 3/2 2018 – Goms, Schweiz
Damer

Johanna Hagström, Ulricehamns IF, Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, Emma Larsson, IFK Mora SK, Moa Lundgren, IFK Umeå, Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF, Alicia Persson, Stockviks SF.

Herrar
Axel Aflodal, Sundbybergs IK, Gustav Berglund, IFK Mora SK, Leo Johansson, Skillingaryd FK, Simon Karlsson, IFK Umeå, Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF, Erik Rosjö, IF Hallby SK.

Landslaget till Juniorlandskampen 26–28/1 – Vuokatti, Finland
Damer

Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, Olivia Alm, Strömnäs GIF, Moa Hansson, Landsbro IF SK, Moa Majbäck, Jukkasjärvi IF, Katrin Sjödén, Älvdalen IF, Tilda Östberg, Stora Tuna IK.

Herrar
Pål Jonsson, Strömnäs GIF, Gustav Kvarnbrink, IFK Umeå, Jonathan Norder, IF Hallby SOK, Samuel Oskarsson, SK Leksand, William Poromaa, Åsarna IK, Ossian Rosenberg, Åsarna IK.

Tävlingsprogram U23-/JVM, Goms
28 januari – sprint (F), juniorer
29 januari – sprint (F), U23
30 januari – 5/10 km (K), juniorer
31 januari – 10/15 km (K), 10/15 km (K), U23
1 februari – skiathlon 5+5/10+10 km (K/F), juniorer
2 februari – skiathlon 7,5+7,5/15+15 km (K/F), U23
3 februari – stafett 4×3,3/4×5 km, juniorer

Tävlingsprogram Juniorlandskampen, Vuokatti
26 januari – sprint (F)
27 januari – 5/10 km (K)
28 januari – stafett 3×3/3×5 km

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *