Skidor

Viktor åkte rekordfort

Skidor Viktor Hermansson, OK Stigen, var först i mål av närmare 40-talet lokala deltagare i Vasaloppets Öppet spår i dag. Viktor åkte på 5.30, som också var personligt rekord.

Viktor Hermansson, OK Stigen, bygdens snabbaste.

Taket var nått i söndagens öppna spår. Det vill säga 10 000 åkare var anmälda. Men, så många kom inte till start då 8 519 lämnade Sälen på morgonen för de nio milen ner till Mora.

Från Vaggeryds och Värnamos kommuner var 47 skidentusiaster anmälda. 38 startade sedan åtta inte hämtat ut sina nummerlappar medan en sålt sitt nummer.

Kvalitén på åkarna i Öppet spår varierar väldeliga, från elit till rena motionärer. Tidsspannet från att första löpare nått målet till siste man eller kvinna brukar vara runt åtta timmar.

Först till Mora av bygdens representanter kom Viktor Hermansson, duktig orienterare i OK Stigen i Värnamo. Han fick tiden 5.30.19.

– Aj då, jag hade hoppats och räknat med att åka under 5.30. Helst under 5.28, vilket en kompis gjorde i fjol.

Men, Viktor kunde glädja sig åt ny personlig rekordtid.

– Ja, det blev det i alla fall då jag åkt på 5.35 tidigare.

3xHermansson startade samtidigt strax efter klockan 7 på morgonen då det var runt tre minusgrader i Sälen. Förutom Viktor var det lillebror Anton och Andreas.

– Vi var ihop till Smågan (10 km).

Då var Andreas minuten efter, men Viktor och Anton körde vidare mot Mångsbodarna.

– På den sträckan tröttnade Anton och sa till mig att jag kunde dra på i min fart och sedan har jag inte sett någon av dem.

Medan Viktor stakade på blev avståndet till ”konkurrenterna” bara större och större och Anton kom i mål på 6.09 och Andreas på 6.20.

Det snöade i Dalarna natten till måndagen, men enligt Viktor innebar det inga större problem.

– Nej, spåren var bra liksom föret och det var god stämning, konstaterade Viktor Hermansson efter sitt åttonde lopp i fädrens spår.

Resultat från dagens Öppet spår redovisas särskild och uppdateras efterhand.

Viktor Hermansson precis efter målgång och en aning trött.

Taggar

Dela