Sport

Tedenby kan ha spelat färdigt

Tedenby kan ha spelat färdigt

Sport Värnamograbben Mattias Tedenby har kanske spelat säsongen sista match i SHL för sitt HV71 eftersom hand i dag fick sin dom: fem matchens avstängning och 55 000 kronor i böter.

Avstängningen gäller 2–12 mars. Därmed missar Mattias de två återstående matcherna i grundserien samt de tre första i slutspelet, Åker HV ut så blir det inte heller för Mattias fler SHL-matcher i vinter.

Avstängningen bedöms motsvara sju matcher, varav två omvandlas till böter.

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Mattias Tedenby och en filmsekvens av händelsen som nu föranlett domen mot Mattias.
34.20 in i matchen mot Växjö tacklade Mattias Tedenby Växjöspelaren Liam Reddox i en ”blindside-tackling” med kraften riktad rakt mot huvudet. Reddox lämnade matchen med en befarad hjärnskakning enligt uppgift från Växjös läkare.
Mattias Tedenby har uppgett följande: I situationen så backcheckar jag mot Växjöspelaren. Min avsikt är att skära av vinkeln samt att skära in framför spelaren och vinna puck. Jag har absolut ingen intention att skada.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom filmsekvensen är det klarlagt att Mattias Tedenby utdelat en tackling med kraften riktad rakt mot huvudet mot motspelaren. Tacklingen har lett till att motspelaren blev skadad. Det rör sig alltså om en tackling mot huvudet som regelmässigt leder till avstängning.

När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden, i försvårande riktning, att tacklingen utdelades från blindside. Det har lett till att motspelaren haft svårt att skydda sig och alltså ökat skaderisken.

Vidare anser nämnden att Tedenby höjt axeln i tacklingsögonblicket, vilket i sig gjort att tacklingen träffade huvudet. Även detta är försvårande.

Sammantaget anser nämnden att tacklingen är så pass vårdslös att den bör leda till en kännbar avstängning. Avstängningens längd bestäms med ledning av praxis till en tid som, tillsammans med den automatiska avstängningen, motsvarar sju matcher. Två av dessa matcher omvandlas till böter enligt det system för kombinationsstraff som tillämpas i bland annat SHL.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *