Nyheter

Inga och Bo Ekström tilldelas årets byggnadsvårdspris

Inga och Bo Ekström tilldelas årets byggnadsvårdspris

Nyheter 2015 års byggnadsvårdspris går till Inga och Bo Ekström, ägare av huset Vicksbo.

Juryns motivering lyder:

År 2015 är inte Vicksbo längre nybyggt men fortfarande ett fantastiskt vackert hus. Byggnaden har fått en omvårdnad som visar på kunskap och känsla för kulturmiljön. Husets ursprungliga identitet har bevarats fullt ut och det har inte kompromissats eller förvanskats! Byggnadsvårdspriset avser endast den yttre renoveringen men i detta fall lär även det invändiga vara av samma höga klass.

Vicksbo historia

Vicksbo byggdes tidigt 1900-tal och stod klart 1903. Den tidstypiska fasaden med omväxlande stående och liggande panel var målad med ljus linoljefärg. Kanske var huset med den inbyggda verandan lite Amerika-inspirerad. Hursomhelst är det nu, drygt hundra år senare, högsta mode att ha en ”american porch” på sitt drömhus.

Namnet Vicksbo härrör förmodligen från husets tidigare invånare vars namn var Viktor Herman, Ernst Victor, Viktor Leonard. År 1948 tillträdde föräldrarna till nuvarande ägare fastigheten. Det var läraren och kantorn m.m. Allan Wickström som med sin yngre hustru Hertha förvärvat fastigheten. Nuvarande ägare är deras barn. Byggnaden används numera för permanent boende av den ena dottern med make, Inga och Bo Ekström

Juryn har bestått av följande personer: 

Ewa Magnuson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Tuula Ingner, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Magnus Dauhn, ledamot i miljö- och byggnämnden
Sjöberg Peter, ledamot i miljö- och byggnämnden
Göran Svensson, kultur- och fritidschef
Jan-Olof Olson, stadsarkitekt

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *