Nyheter

Befolkningsökningen ger trängsel på Fenix

Befolkningsökningen ger trängsel på Fenix

Nyheter Under det tredje kvartalet 2015 nådde kommunen upp till den nya rekordnivån 13 360 invånare.

Vanligtvis skulle politikerna jubla. Men den snabba ökningen under tredje kvartalet på 73 individer trasslar till planeringen.
Det är en ovanlig situation eftersom en tid av omfattande inflyttning sammanfaller med flyktingkrisens effekter.
Det gäller därför att både hitta nya boenden för ensamkommande och fler lektionssalar för skolan.
– Det mest akuta problemet är nu den snabba elevtillströmningen som gör lokalfrågan svår för skolorna och framför allt då på Fenix, säger kommunalrådet Allan Ragnarsson.
– Nästa år beräknas tillströmningen av ensamkommande uppgå till 93 personer. Det innebär att vi snart har 100 elever utöver den ordinarie verksamheten. Det finns inte tillräcklig plats på Fenix, alltså måste vi finna andra lokallösningar.
Han varnar också för att kommunen riskerar att ”bygga på sig” lokaler som sedan kan stå tomma. Därför hoppas nå politisk enighet kring de åtgärder som förestår.

Enligt Ragnarsson lär det heller inte bli tal om att ”återta” den del av Fenix som för fem miljoner gjordes om till förskola för några år sedan. I stället blir det sannolikt så att man kommer att använda flyttbara moduler. Det kostar visserligen en del men endast uppskattningsvis hälften så mycket som en ny förskoleavdelning kostar att anlägga, det vill säga dryga fem miljoner kronor.
De kommande åren räknar man med en fortsatt hög tillströmning av framför allt ensamkommande barn, i nivå med de förväntade siffrorna för nästa års fördelningssiffra på  93. När det nya läsåret 2016-2017 tar sin början i augusti måste lokallösningar vara på plats och sannolikt blir det då fråga om att använda moduler för att hantera situationen.

Åtgärderna brådskar alltså.
– Det tar två till tre år att få en ny skola på plats. Det betyder att vi riskerar att inte klara höstterminen 2016. Det får naturligtvis inte bli tal om panikåtgärder men just nu har vi inga tomma lokaler, säger Ragnarsson.

Visserligen står Östra skolan tom. Men barn- och utbildning dock har sagt att man inte kommer att återvända dit.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *