Nyheter

Nu blir det digitala trygghetslarm

Nu blir det digitala trygghetslarm

Nyheter Inom några månader erbjuder Vaggeryds kommun digitala trygghetslarm.

Det är en revolution jämfört med dagens larm och det kommer att bli både bättre och säkrare för den som har trygghetslarm. Hittills har det inte alltid känts så tryggt men med de de digitala blir det en avsevärd förbättring.

Men smakar det så kostar det. Skillnaden för brukaren blir dock inte särskilt stor. Månadsavgiften kommer att höjas från i dag högsta gränsen 224 till 250 kronor i månaden.

Tillträdande socialchefen Lotta Damberg och socialnämndens ordförande Gert Jonsson (M) ser med tillförsikt fram emot förbättringen.

Trygghetslarm möjliggör ett längre kvarboende i hemmet. Det är inte lagstadgat att kommuner ska kunna erbjuda trygghetslarm utan tjänsten är frivillig för kommunen att erbjuda. Larmen tilldelas i de flesta kommuner inom ramen för Socialtjänstlagen, efter en biståndsbedömning med ett efterföljande beslut genomförts.

Med analoga larm har man ofta inte kunnat röra sig långt från bostaden men med digitala blir det en helt annan rörlighet. Risken för att något ska hända med täckningen är avsevärt mindre med digitala larm. Rent teoretiskt ska man ett larm kunna nå fram väen om man exempelvis är ute i skogen och går och plötsligt behöver akut hjälp.

Förändring av prisbild Bytet av teknik kring trygghetslarmen innebär ingen besparing för kommunen utan en ökad kostnadsbild. Kostnaden för digitala larm är högre, för att garantera säkerheten i kommunikationen GSM/GPRS blir det en ytterligare kostnad för förvaltningen. Kommunen kommer att anställa personal som ska svara för trygghetslarmen.

Vaggeryds kommun ligger i övre skiktet för vad kommuner tar ut i avgift för larmen hos samtliga kommuner i landet.

Avgiftssammanställning i Region Jönköping

Värnamo 269:-/månad
Habo 266: -/månad
Nässjö 251: -/månad
Gnosjö 250: -/månad
Jönköping 222: -/månad
Gislaved 211: -/månad
Tranås 200: -/månad
Sävsjö 175: -/månad
Eksjö 180: -/månad
Mullsjö 117: -/månad
Vetlanda 150: -/månad

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *