Nyheter

Kommunens vatten klarar torkan

Kommunens vatten klarar torkan

Nyheter Torkan fortsätter efter en septembermånad som varit väldigt torr.

Men någon risk för att de stora vattentillgångarna ska torrläggas finns inte.
Den som rör sig ute i naturen ser källor och små vattendrag som sinat och att nivåerna i Lagan är väldigt låga även långt norr om den torrlagda Fågelforsdammen. Trots det är läget kring dricksvattenförsörjningen under kontroll.
– Visserligen är det låga nivåer i de stora grundvattenmagasinen. Men vad vi kan se idag är det ingen risk eftersom magasinen är jättestora. Däremot har en och annan med egen brunn hört av sig eftersom deras brunnar börjat sina, säger säger kommunens VA-chef Jonathan Rosenquist.
De kommuninvånare som drabbas av akuta behov har möjlighet att fylla vatten i dunkar i Skillingehus reception. Men räddningstjänsten kommer inte att fylla på sinande brunnar eftersom det har visat sig att vattnet läcker ut igen vilket kan medföra problem.
Det finns alltså ingen anledning till oro för den som bor i Vaggeryd eller Skillingaryd och litar till kommunens dricksvattenförsörjning. För de mindre tätorterna bedöms situationen också vara under kontroll.
Jonatan Rosenquist varnar dock för problem på sikt.
– Det krävs nu en blöt höst och vinter så att magasinen fyller på till nästa år. Det vore inte bra om växtsäsongen nästa år startar med låga nivåer i grundvattenmagasinen, säger Rosenquist.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *