Nyheter

Öppnar för modernisering av kyrkan

Öppnar för modernisering av kyrkan

Nyheter Den yta som nu grävs ut på kyrktornets nordsida i Byarum mäter 50 kvadratmeter och har ett bestämt syfte: – För att få tillstånd att bygga till kyrkan måste vi först göra en förundersökning av marken, säger kyrkogårdsförman Lars Andersson.

Han understryker att några beslut om en tillbyggnad av kyrkan ännu inte har tagits. Men  ett sådant beslut under nästa år kräver förundersökning i enlighet med Fornlämningslagen.

Sannolikt krävs en tillbyggnad för att anpassa kyrkan till 2000-talets krav.
– Inom Byarums församling har man under flera år funderat på hur kyrkorummet bäst ska kunna användas och vad som krävs av en kyrka i vår tid, säger Lars Andersson.
– Idag finns det vare sig vatten eller avlopp i kyrkan och ingen toalett samt heller inget rum för samvaro i mindre grupper. För att få utrymme för detta har man efter många samtal i församlingen och med länsstyrelsen och länsmuseet mejslat fram den bästa lösningen. Alternativet hade varit en invändig lösning, med risk för att symmetrin i kyrkorummet hade stympats.

Håkan Johansson som mer än någon annan intresserat sig för kyrkans historia stödjer tanken på tillbyggnad.

– Byarums kyrka har under årens lopp alltid förändrats med gravkor, korsarmar och torn. Visst måste 2000-talet med sina behov kunna sätta sin prägel på kyrkan, menar han.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *