Blåljus

97 procent känner till 112 i Sverige

Blåljus

Hela 97 procent av svenskarna känner till att nödnumret vid akuta händelser är 112. Den siffran är tredje bäst i EU enligt undersökningen Eurobarometer som gjordes av EU-kommissionen under 2016. Men kunskapen om att 112 är ett gemensamt nödnummer inom EU är betydligt lägre. Där svarar bara 57 procent rätt.

– I Sverige infördes ett gemensamt nödnummer redan 1956, så vi har en lång tradition av att ringa ett enda nummer vid akuta händelser. Det gjorde det sannolikt enklare när 112 skulle införas i EU, jämfört med i länder där man ringer olika nummer i olika delar av landet eller beroende på vilken hjälp som man tror behövs, säger Gunnar Bergström, ansvarig för 112-tjänsten vid SOS Alarm.

– I många länder finns än idag separata nummer till brandkår, polis och ambulans, vilket inte är optimalt vid exempelvis en trafikolycka när inte sällan alla dessa behöver larmas till platsen. Med ett gemensamt nödnummer blir det lättare att larma rätt hjälp till rätt plats, säger Gunnar Bergström.

– Att 112 fungerar i hela EU och i fler länder än så är naturligtvis bra att känna till om man är på resa. Åker man längre bort är det bra att kolla upp innan man åker vilken nummer som gäller. När väl en akut situation uppstår sparar man förstås värdefull tid om man vet direkt istället för att googla eller hitta någon att fråga, säger Gunnar Bergström.

Sverige har den tredje bästa siffran i undersökningen, efter Nederländernas 98 procent och där Finland är bäst i EU med 99 procent som känner till nödnumret 112.

Svagast var resultaten i Grekland med 6 procent följt av Storbritannien på 9 procent. I Frankrike känner bara var femte till nödnumret 112.

112 infördes den 1 juli 1996 som gemensamt nödnummer i Sverige, efter ett direktiv från EU-kommissionen om att ett gemensamt nödnummer ska gälla i hela EU.

Nödnumret 112 används exempelvis i följande länder utöver EU: Egypten, Island, Kazakstan, Nya Zeeland, Ryssland, Syrien, Turkiet och Zimbabwe

112 används som nödnummer i någon utsträckning i exempelvis följande länder:
Colombia (enbart polis), Indien (endast polis), Israel (enbart från mobiltelefoner), Rwanda (endast polis), Sydkorea (endast polis) och Vatikanstaten (endast Vatikanstatens gendarmeri).

Dela