Blåljus

Så länge får du vänta på ambulans i kommunen

Blåljus Responstiden för ambulansen har ökat i landet med drygt tre minuter. I Vaggeryds kommun har den ökat mer än så, det visar en granskning som SVT Nyheter i dag publicerar.

Responstiden för ambulansen har ökat i landet med drygt tre minuter. I Vaggeryds kommun har den ökat mer än så, det visar en granskning som SVT Nyheter i dag publicerar. Bild: David Alin

SVT:s nyhetsredaktion har kartlagt mediantiden för hur lång tid det tar för ambulansen att nå fram vid prio 1 larm – de mest allvarliga larmen. I snitt har responstiden (tiden från det att larmcentralen får larmet till dess att ambulansen anländer till skadeplatsen) för ambulansen ökat med drygt tre minuter sedan 2010 och i 128 kommuner har den ökat mer än så.

I Vaggeryds kommun ligger responstiden på 19 minuter och 30 sekunder, vilket är en ökning med fyra minuter och 50 sekunder sedan 2010. Socialstyrelsen lyfter upp att det kan finnas flera faktorer bakom de ökade siffrorna.

– Det handlar både om hur larmsamtalet tas om hand och om själva ambulansutryckningen, men också vilken tillgång det finns till ambulansfordon. Det kan även vara en säkerhetssituation att man måste säkra upp ambulansbesättningens säkerhet innan insatsen kan genomföras, säger Bruno Ziegler, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen till SVT Nyheter.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Så länge får du vänta på ambulans i kommunen

Det man glömmer att nämna i denna rapport är våra lokala deltidsbrandmanshjältar, de har första-hjälpen-utbildning och är snabbt på plats.Vore intressant att se statistik på deras utryckningar och syftet med själva utryckningen.

Nilsson det finns otaliga livshotande tillstånd som brandmännen inte kan hjälpa till med tyvärr. De flesta akuta sjukdomsfall kräver mer än första hjälpen.

Synd att det blivit sämre, men bra att det finns andra livräddare tillgängliga.
Om du är kunnig i HLR – hjärt- och lungräddning – så borde du ladda ner appen Sms-livräddare. Då får du larm i mobilen, om någon i din närhet larmat sos och behöver HLR. Appen har din mobils plats via plasttjänster och skickar ut larmet till användare som befinner sig i närheten just då. Alltså oavsett var du bor, den känner av livräddare i närheten just när det kommer ett larm. Du kanske kör förbi med bilen just då, eller så händer det nåt utanför, på gatan.
Ladda ner Sms-livräddare! Kanske din granne behöver hjälp någon gång, och då är du närmast, och kan snabbt sätta igång med HLR innan ambulansen är på plats. Varje minut räknas!

Jag fick tyvärr ett akut behov, men ambulansen skötte sig föredömligt. Jag har åkt ambulans som personal och har klagat, men när jag själv behövde ”firmabilen” fanns det inte det minsta att anmärka på! Det gick som på räls med ingen väntetid alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *