Debatt: Stå upp för era vallöften och inför gårdsförsäljning
Debatt Läs debatten om gårdsförsäljning från Centerpartiets i Jönköpings län här.
Centerpartiet har länge drivit på för att gårdsförsäljning ska tillåtas i Sverige. Som enda EU-land där det inte är tillåtet är vi sist på bollen. Hoppet tändes när Tidöpartierna presenterade sitt avtal och gårdsförsäljning var en av de satsningar som utlovades. Nu verkar bollen inte längre vara i rullning, trots att utredningen från 2021 visar på att majoriteten av remissinstanserna är positiva, trots att antalet dryckestillverkare fortsätter att öka och trots att åtta av tio svenskar vill tillåta gårdsförsäljning.
Tillverkningen av alkoholhaltiga drycker är en av de snabbast växande branscherna inom svensk livsmedelsindustri. De senaste 10 åren har branschen ökat med 800 procent och består av över 700 producenter. Enligt en uppskattning av LRF sysselsätter Sveriges dryckestillverkare 7 000-8 000 anställda. De nya jobben har huvudsakligen skapats inom de mindre företagen. Förutom själva tillverkningen skapar verksamheten sysselsättning genom kringliggande aktiviteter som provsmakning, guidade besök och servering. Med andra ord är detta en kreativ tillväxtbransch.
Jönköpings kommun placerar sig på plats fem i Sverige när det gäller antalet ölproducenter. Det är småskaliga, experimenterande och expanderande företag. Det finns ett stort intresse för hantverket och att bedriva det småskaligt med en stark förankring i lokalsamhället. Det närodlade har en stark positiv laddning hos dagens konsumenter och det gynnar både dryckesföretagen och livsmedelsbranschen generellt. Att tillåta gårdsförsäljning skulle öka företagens möjligheter att växa genom ökad försäljning, anställning och fler skulle våga satsa på att bli dryckestillverkare.
Regeringen och ansvarig minister Jacob Forssmed (KD) verkar oroliga att förslagen i utredningen om gårdsförsäljning skulle äventyra alkoholmonopolet och att det skulle strida mot den konkurrensneutralitet som råder på EU:s inre marknad. Men det faktum att EU-domstolen accepterar småskalig gårdsförsäljning i Finland jämte landets alkoholmonopol borde vara en tydlig fingervisning om att detsamma skulle gå att genomföra även i Sverige. Fungerar det i Finland förtjänar de svenska producenterna och konsumenterna att vi försöker.
Vi behöver införa gårdsförsäljning, stärka företagarna inom dryckestillverkning och lyfta hantverket. Det är nu dags för de styrande partierna att stötta den svenska dryckesbranschen, lyssna på väljarna och fullfölja sina egna vallöften genom att göra gårdsförsäljning till verklighet.
Anders Karlsson (C), riksdagsledamot
Per Eriksson (C), regionråd
Suck, menar du att inte lokal producenter av öl, vin och sprit i EU har försäljning på sina gårdar och fabriker? Då är det dags att börja resa:-)
Men är gårdsförsäljning något vi vill ha? Vad säger EU om den snedvridna fördelen mot sina internationella kollegor som enbart får sälja på bolaget?
Bra där Mats!
Ja, det kommer, tror jag, nu när förra majoriteten i riksdagen inte levererade. Det skulle vara förvånande annars.
Det borde komma, precis som att våra kommunala politiker och tjänstemän börjar tänka på de företag som försöker utveckla sin verksamhet i invånarnas intresse.
Att inte ge serveringstillstånd till seriösa företagare bromsar utvecklingen i vårt samhälle.
Ett samhälle som idag är otroligt dåligt på att ha restauranger med serveringstillstånd. Vi tvingar kommunens invånare att spendera pengarna i annan stad, om man vill ha god mat med tillbehör. Det är för dåligt. Kanske skrämmer vi bort folk som annars kunde tänka sig att flytta hit?
Ni politiker i berörd nämnd, gick ni på tjänstemännens svar? Eller tänkte ni själva på vad som är sunt bondförnuft?
Ni var väl i beroendeställning med S,V och MP. Varför hände inget då? Över 8 år har vi väntat inget hände.
Problemet är nog KD. De andra partierna vill införa gårdsförsäljning.
Håller med.
Ewa Magnusson (L)