Debatt

Vårt Sverige kan bättre

Debatt I en debattartikel reflekterar de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län tillsammans med finansminister Mikael Damberg över vad vårbudgeten innebär för Jönköpings län.

Sveriges förmåga att stå starka i kris och krig har sin grund i vårt starka samhällsbygge. Nu lägger den socialdemokratiska regeringen en samlad vårbudget på 35 miljarder kronor för att stärka Sveriges totalförsvar, lindra krigets konsekvenser för svenska hushåll och företag och fortsätta kampen mot samhällsproblemen.

Vi har sedan fler år tillbaka, i bred politisk enighet, genomfört en rejäl förstärkning av Sveriges totalförsvar. Nu ökar vi socialdemokrater takten ytterligare och genomför den största utbyggnaden av det militära försvaret sedan andra världskriget. Vi stärker också vår civila beredskap.

Kriget har drivit upp priserna på el, bränsle och livsmedel. S-regeringen har därför presenterat förslag om en särskild drivmedelskompensation, skatten på diesel sänks tillfälligt med 1,80 kronor till EU:s miniminivå och elpriskompensationen förlängs.

I den osäkerhet vi nu befinner oss i är det extra viktigt att genomföra förbättringar för vanligt folk, och särskilt dem som har det tuffast i samhället. I budgeten ser vi därför till att införa det så kallade garantitillägget som ger drygt en miljon pensionärer upp till 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

För Jönköpings län innebär det att 39 785 pensionärer, från och med augusti, kommer få i snitt 774 kronor extra per månad. Nu är det upp till bevis för alla de partier som säger sig värna Sveriges pensionärer; kommer ni att rösta så att Jönköpings läns fattigaste pensionärer får garantitillägget?

Vi stöttar också de mest utsatta barnfamiljerna med en tillfällig höjning av bostadsbidraget. Ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för allt, men regeringen tar ansvar för att lindra krigets konsekvenser.

Ett motståndskraftigt samhälle kräver också att vi fortsätter att rusta upp det som gör vårt samhälle starkt i grunden. I vårbudgeten satsar vi ytterligare på att stärka välfärden. Regeringen tillför 17,5 miljoner kronor till Region Jönköpings län som kan användas till fler vårdplatser, fler kollegor och bättre arbetsmiljö. Regeringen har sedan 2014 stärkt de permanenta statsbidragen till välfärden med över 30 miljarder kronor.

I ett kraftigt försämrat säkerhetspolitiskt läge lägger regeringen fram en vårbudget för att stärka Sverige.

Mikael Damberg, finansminister (S)
Carina Ödebrink, Johanna Haraldsson, Diana Laitinen Carlsson, riksdagsledamöter från Jönköpings län (S)

 

 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vårt Sverige kan bättre

Måste först säga att jag håller helt med Henrik i det han skriver om debattartikeln.

1: Det svenska försvar hade inte behövt ”byggas upp” om det inte först rustats ner. Dessa miljarder hade istället kunnat göra skillnad för vår allt försämrade välfärd.

2: Att Damberg och övriga Socialdemokrater fortsätter hävda att drivmedelspriser och elpriser är höga på grund av kriget i Ukraina är ju ett rent skämt. Varför var elräkningarna och tankning vid pump dyra innan dess i så fall? Det mest provocerande med att läsa vad Socialdemokrater skriver är att de verkar tror att svenska folket är helt blåsta eller lider av någon slags demens.

Istället för att som sittande regering göra skillnad som verkligen skulle kunna påverka inflationen till det bättre för folket, som att satsa på hållbara energikällor och sänka reduktionsplikten, vill man hellre ”skänka” en 1000-lapp här och en 1000-lapp där i ett desperat försök till att blidka svenska folket. Ifall Damberg, som ska ha koll på siffror, tror att 1 000 kronor för en bilägare är någon typ av kompensation, vill jag bara påminna honom om att 1 000 kronor inte ens är en fulltank…

Marie Luotonen, SD

Valfläsk…undrar hur många extra utbetalningar som kommer i augusti, strax innan valet?
Ni har haft 8 år på er att genomföra er politik, nu låter det som om ni i opposition.

El, bränsle, mat, byggmaterial med mera hade redan gått upp innan kriget startade! Så sluta att skylla på kriget. Sedan kan vi ju prata om de riktiga anledningarna till den senaste tidens ökade priser. Den så kallade reduktionsplikten på 30,5 procent som vi har på dieseln i Sverige. Övriga Europa ligger på 6 procent, sänk den så har 8-10 kronor billigare per liter vid pumpen. Samt starta upp de nerlagda kärnkraftverken så att vi slipper förlita oss på osäker vindkraft och förbjud försäljning av el utomlands när den inte räcker till på hemmaplan.
Åtgärda detta så slutar matpriser med mera att skena!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *