Boende

Svenskarna förlitar sig på sin bostad för att säkra pensionen

Boende När svenskarna får frågan om vad de betraktar som pensionssparande anger 59 procent sin bostad, visar en undersökning från Novus som Länsförsäkringar låtit genomföra.

– De fortsatt stigande bostadspriserna kan bidra till att många känner att deras boende är en trygg investering, men det är viktigt att vara medveten om riskerna det kan innebära, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Bostadspriserna slår nya rekordnivåer och de senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar att villapriserna gått upp med nästan 20 procent, även om experterna spår en nedgång till hösten. Många som äger sin bostad ser det som ett pensionssparande, dels för att bostaden ökar i värde, dels genom att man amorterar.

– Det är inte konstigt att man upplever att bostaden är en trygg investering när bostadsmarknaden ser ut som den gör. Men vi alla måste ha någonstans att bo och det är inte säkert att man kan flytta till en billigare ort eller är beredd att bo mindre för att kunna realisera en eventuell vinst vid försäljningen av sin bostad när det är dags att bli pensionär, säger Trifa Chireh.

Att den allmänna pensionen och tjänstepensionen inte kommer räcka för att kunna leva ett bra liv som pensionär för de allra flesta börjar bli mer och mer allmänt känt. Men att faktiskt ha ett eget privat sparande det långt ifrån alla som har, varför många kanske förlitar sig på bostaden.

– Amortering är en naturlig del av privatekonomin i och med de regelverk som tvingar till amortering. Men man ska inte amortera mer än nödvändigt låta det ersätta det långsiktiga sparandet helt och hållet. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen kommer för de allra flesta svenskar uppgå till ungefär 60 procent av slutlönen. Vill man ha tillgång till en högre pension än så måste man spara privat, och då hjälper det inte att ha en bostad som är värd mycket eftersom pengarna blir inlåsta i bostaden, säger Trifa Chireh och fortsätter:

– Det är lite oroväckande att så stor andel av svenskarna ser sitt boende som ett pensionssparande då man inte kan vara säker på att bostadsmarknaden fortsätter lika starkt över tid, eller att man både kan sälja dyrt och köpa billigt.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *