Boende

Vem bär ansvaret för istappar?

Boende Den senaste tiden har kylan tagit ett rejält grepp om Jönköpings län. Bland annat har istappar bildats på många fastigheters tak, och dessa kan orsaka stora skador på både människor och fordon om det vill sig illa.

– Det många kanske inte känner till är att det är fastighetsägarens ansvar att se till att miljön runt fastigheten är säker, och då ingår bland annat att se till att det inte finns en risk för fallande istappar eller snöras, säger Eva Johansson som är försäkringsjurist på Länsförsäkringar Jönköping.

Problemet med istappar uppstår så fort det fryser till i länet. Även om det inte hör till vanligheterna, så händer det att både fordon och människor skadas av fallande istappar.

– I fallen med både istappar och halka på trottoarer riskerar fastighetsägare att motta skadeståndskrav från den som eventuellt lider någon skada och fastighetsägarens ansvarsförsäkringsgivare måste pröva om kravet omfattas av ansvarsförsäkringen. Vi uppmanar alla fastighetsägare och även privatpersoner att se till att hålla koll runt sina fastigheter och villor, för att undvika att skador inträffar.

Det är också viktigt för fastighetsägare att sköta underhåll, och till exempel skottning av sin fastighet, för att inte riskera att stå utan försäkringsskydd om det skulle hända något.

– I fall du har ett tak så är du själv ansvarig för det. Man måste hålla efter med takrasskydd och skotta, och det är både för sin egen och andras säkerhet. Att snö och is faller från tak beror oftast på avsmältning, det vill säga att snö omvandlas till is och vatten. Nu när det snart blir varmare så är det viktigt att man har koll på sina tak och trottoarer, säger Eva Johansson.

* Tänk på säkerheten när du skottar. Du bör inte gå upp ensam på taket, ta med minst en annan person. Se till att använda säkerhetslina och ta på dig bra skor.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar Jönköpings län

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *