3:12-förslaget
Debatt Frida Boklund från Företagarna debatterar
Sänk 3:12-förslaget, för välfärdens skull
Dags att sätta stopp! Regeringen kan inte att säga sig främja företagande men samtidigt göra det dyrare och svårare för landets småföretagare. Förslaget om skärpta 3:12-regler skulle slå hårt mot Jönköpings län fåmansföretagare som skapar jobb och därmed skatteintäkter.
Entreprenörer brinner för att förverkliga sin idé och ser mer möjligheter än problem. Tack vare många människors företagsamhet skapas ständigt nya varor och tjänster, jobb och inte minst skatteintäkter som kan finansiera vård, skola, poliser och annat som behövs i ett gott samhälle. Det är dags att uppmärksamma att de genom sin verksamhet är både samhällsbyggare och välfärdsskapare.
Men det finns ett slags problem som kan få även den mest företagsamma att tappa sugen. Det är att brottas med lagar och regler tvärs genom snåriga skattelandskap fyllda av kostsamma hinder.
I höstas kom ett utredningsförslag om nya skatteregler för delägare i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna. Det innehöll kraftigt skärpta regler och skattehöjningar. Reglerna avgör hur inkomsten ska behandlas för ägaren. Hur mycket får räknas som kapitalinkomst med lägre skatt och hur mycket som lön med hög skatt.
Utredningens förslag mötte massiv kritik. Företagarna varnade för att det skulle slå allvarligt mot företagande, investeringar och arbetstillfällen. Nu har regeringen lyssnat med ett halvt öra och backat på vissa punkter. Den allra vassaste udden i förslagen är inte längre riktad mot de minsta företagen. Men likafullt innebär även det justerade förslaget mycket allvarliga och stora skattehöjningar som slår hårt mot företagare. Det är knappast en klok strategi att straffa de främsta skaparna av skatteintäkter med stora skattehöjningar. En företagare med 8–10 anställda riskerar med förslaget att få nästan dubbelt så hög skatt på utdelningen nästa år, om förslaget genomförs!
Med utgångspunkt i Företagarnas rapport Välfärdsskaparna har vi beräknat att det i Jönköpings län finns 12 600 fåmansföretagare och att dessa tillsammans med sina anställda svarar för hela 29 procent av de kommunala skatteintäkterna. Genom hårdare beskattning av risktagandet som företagare ser vi stor risk för att många av dessa entreprenörer hejdar en planerad investering, växlar ner eller helt kastar in handduken. Det skulle slå hårt mot sysselsättning, investeringar och företagande.
Sluta motarbeta entreprenörskap med skattehöjningar och låt i stället företagare fortsätta skapa jobb och därmed skatteintäkter. Sänk 3:12-förslaget och stärk företagandet.
Frida Boklund
Regionchef Företagarna