Debatt

Bedrägerier slår ut småföretagare i Jönköpings län – nu krävs krafttag

Debatt "Bedrägerier mot företag har blivit en ny, tyst epidemi. I Jönköpings län är situationen allvarlig – och det är hög tid att politiken agerar." Det menar säkerhetsexperten Tobias Adielsson och Frida Boklund på Företagarna Jönköpings län i en debattartikel.

"I år föreslår vi nyårslöften med lite mer substans: var som en företagare och tänk som en stoiker." Det menar Frida Boklund på Företagarna Jönköpings län i en debattartikel.

Sex miljoner kronor. Så mycket försvann från ett företagskonto – över en natt. Ett bedrägeri. Och tyvärr är det här inte längre ovanligt. Bedrägerier mot företag har blivit en ny, tyst epidemi. I Jönköpings län är situationen allvarlig – och det är hög tid att politiken agerar.

Företagarnas färska rapport Brott mot företagare 2025 visar att 61 procent av företagarna i Sverige blivit utsatta för bedrägeri det senaste året. Det är en dramatisk ökning från 41 procent två år tidigare. Samtidigt uppger 19 procent att de lidit ekonomiska förluster – alltså nästan var femte företagare.

Läget i Jönköpings län är minst lika allvarligt. Vi kan konstatera att 6 av 10 företag i länet utsatts för brott under det senaste året. Det är den tredje högsta andelen i landet. Det handlar inte längre bara om inbrott i verkstäder eller stölder i butiker. Nu handlar det om avancerade bedrägerier – mejl som ser ut att komma från banken, falska telefonsamtal, länkar som tömmer konton.

Och när bedrägeriet väl är ett faktum, då står företagaren ofta ensam. Många anmäler inte ens – nästan 40 procent enligt rapporten – för att man tror att det inte leder någonstans. Att pengarna ändå inte kommer tillbaka. Att brottet inte utreds.

Det är inte hållbart. För varje företag som slås ut av ett bedrägeri försvinner jobb, skatteintäkter och framtidstro i vårt lokalsamhälle. Vi har inte råd med den utvecklingen.

Vad behöver göras – här och nu?

∗ Företagare måste få samma rätt till ersättning vid bedrägeri som privatpersoner har.
∗ Telebolag och sociala medieplattformar måste ta ansvar för att stoppa falska samtal och annonser.
∗ Bankernas säkerhet ska vara inbyggd – inte något kunden själv ska behöva be om.
∗ Polisen i vårt län behöver resurser att prioritera digitala bedrägerier mot företag.
∗ Kommunerna bör erbjuda stöd och vägledning till drabbade företagare.

Många företag i Jönköpings län drivs av en eller två personer. De har inte en IT-avdelning eller en säkerhetschef. De ska inte behöva vara experter på bedrägerier – det är systemet som måste bli säkrare. Och det är samhället som måste backa upp när något går fel.

Tobias Adielsson, Expert säkerhet och brott mot företagare
Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *