Debatt

Företagarna skriver om en färdplan

Debatt De debatterar villkoren för företagen och behov av stöd under coronapandemin

Frida Boklund

Julen står för dörren men ändå inte. När vi nu förväntas arbeta hemifrån, avstå besök i handel och köpcentrum samt undvika kontakt utanför familjen får detta en stor och omedelbar påverkan på många mindre företag i Jönköpings län. Butiker och köpcentrum gapar tomma, julmarknader ställs in och julbord bokas av.

Till och med Coca-Colas glada lastbilsjingel som varje år tar upp kampen med julmusten har tystnat. I årets reklamfilm möts pappan som försöker leverera ett brev till tomten från sin dotter, av skylten ”Closed for Christmas”, stängt för jul. Enligt Företagarnas undersökning har drygt hälften av företagen upplevt minskad omsättning och en fjärdedel har ansökt om någon typ av stöd.

Vi går en allt osäkrare period till mötes, med lokala och nationella restriktioner för att möta en andra våg av covid-19-fall. Nu behövs en färdplan för att ta Sverige ur krisen. En färdplan för Sveriges små och medelstora företag som skapar fyra av fem jobb. En färdplan för att hjälpa beslutsfattare att bygga Sverige och vår region bättre efter krisen. Landets företagare kan och vill ge politiken en hjälpande hand.

Ett första steg är att anpassa stöden efter företagen, inte företagen efter stöden – krisstöden behöver förenklas och förlängas. Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter är ett kraftfullt verktyg som ska återinföras vid ekonomisk nedgång. Låt inte det som upplevs korrekt bli det bästas fiende. Förläng därför anstånden med skatt, eller låt skatten betalas av genom särskild avbetalningsplan – annars kommer vi att mötas av en svallvåg av konkurser.

Krisen är inte över, och det duger inte att rädda någon som drunknar halva vägen in till land. Därför måste omställningsstödet förlängas och kraven på omsättningstapp och revisorsintyg minskas. Varje månad ska vara en individuell ansökningsperiod.

De enskilda firmorna har försummats tillräckligt. Att stödet till slut kom till är bra, men hur stödet är utformat är minst lika viktigt som att det finns. Kraven på omsättning 2019 och procentuellt omsättningstapp måste därför minskas. Varje månad ska vara en individuell ansökningsperiod och de månatliga maxtaken tas bort.

En viktig del för att skapa tillit är förutsägbarhet. Turerna kring utdelningsförbudet har varit direkt skadliga. Nu måste förbudet begränsas och förtydligas i lag. Villkoren för korttidsstödet behöver förtydligas och eventuellt ändras, inte minst gällande karenstid. Det riskerar annars att stänga ute ett mycket stort antal företag och arbetstagare från stödet.

Kommunerna i Jönköpings län behöver också dra sitt strå till stacken för att stödja mindre företag. Avgifter och taxor för olika slags tillsyn bör slopas under krisen. Rensa bland reglerna och tillämpa de regler som behövs mer generöst. Kommunerna behöver också öppna sin verksamhet för fler aktörer genom valfrihetssystem och upphandlingar. När kommunen gör köper varor eller tjänster bör upphandlingen utformas så att små lokala aktörer kan vara med.

Sverige måste lämna elfte timmens politik bakom sig. Så långt som det är möjligt måste vi skapa förutsägbarhet och trygghet för företagare så att de kan göra det de gör bäst. Företagarnas färdplan ger politiker och andra makthavare en riktning mot ett Sverige och ett län som alltmer återhämtar sig.

Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef, Företagarna

Frida Boklund, regionchef, Företagarna Jönköpings län

Taggar

Dela


1 reaktion på Företagarna skriver om en färdplan

Nu är Frida igång igen. Alltid samma argumentation. Sänk skatter, sänk arbetsgivaravgifter, sänk skatt på utdelningar och så vidare. För ett antal år sedan lovade hon att om arbetsgivaravgiften sänks med 5 procent så skulle detta innebära 100 000 nya jobb. Vem tror på det? Pratade med en företagare som inte förstod logiken. Det är efterfrågan som styr eventuella nyanställningar och det borde Frida, om någon, veta. Men hon kör på i sin vanliga stil. Sänk, sänk, sänk. Höj, höj, höj ROT och RUT. Och samtidigt höj inga skatter. Vem ska betala?

Lämna ett svar