Debatt

Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk

Debatt Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag.

Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.

– Att inte stärka egendomsskyddet och säkerställa ersättning är ett misslyckande som drabbar alla enskilda jord- och skogsägare som dagligen värnar både miljö och natur och som vill vara en del av den gröna omställningen och samhällets utveckling, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

År 2010 genomfördes en ändring i grundlagen. Tanken var att den ändringen skulle skydda markägare från en orimlig kostnadsfördelning mellan dem och staten vid skydd av till exempel natur. Det fanns farhågor redan då att skrivningarna var för svaga. Det har de visat sig vara eftersom domstolar återkommande dömer till markägarnas nackdel.

När staten förbjuder en markägare att bruka sin jord eller skog förlorar marken, över en natt, sitt ekonomiska värde. Kvar står den enskilde med lån och räntor för marken. Samtidigt som jorden och skogen riskerar att inte längre bära den säkerhet som framtida lån kräver för att investera i att öka livsmedelsproduktionen och den gröna omställningen.

– När staten förbjuder enskilda jord- och skogsbrukare att använda sin skog och vi lämnas utan ersättning leder det till att generationers hårda utvecklingsarbete slås i spillror. Det sker i stället för att vi får möjligheten att fortsätta skapa fler jobb, öka livsmedelsproduktionen och säkra upp livsmedelsberedskapen. Även vårt bidrag till klimatomställningen påverkas när familjeskogsbruken får svårare att leverera förnybar samt fossilfri råvara till Sveriges energi- och industrisektor.

Det säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande, och fortsätter:
– Frågan är vem som skyddar oss när vi skyddar jord och skog? Sveriges markägare är de som ska producera vår mat och bidra till den gröna omställningen. Låt oss få fortsätta göra det genom att kompensera oss när vi skyddar värdefulla miljöer. Det vilar ett tungt ansvar på regeringen och Socialdemokraterna att lösa det här. Det behövs en garanti för framtiden genom att agera klokt i det fortsatta arbetet med förändringarna av grundlagen.

Det finns flera aktuella utredningar som berör egendomsskyddet och ersättningsfrågan. Det är utredning om artskyddet, skogsutredningen och Miljömålsberedningen samt implementering av EU:s naturrestaureringslag.

– Jord- och skogsbruket är mycket oroliga för hur kommande utredningar kommer att slå mot Sveriges gröna näringar. Vi vet att både Moderaterna och Socialdemokraterna delar vår syn i sakfrågan. Det Sverige behöver nu är ett samlat grepp som resulterar i att staten agerar rättvist, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Fakta jord- och skogsbruk
298 000 personerna är sysselsatta i Sveriges jord- och skogsnäring.

Sverige har över 300 000 enskilda skogsägare som spelar en nyckelroll i den gröna omställningen.

Det gröna näringslivet bidrog 2022 med 3,6 procent till Sveriges BNP och 4,6 procent av sysselsättningen i Sverige.

Skogen bidrog till den svenska välfärdsstatens uppbyggnad och numera till dess utveckling.
I dag står skogen för ungefär tio procent av Sveriges totala varuexport.

Om råvaran från skogen minskar med 20 procent kommer 23 000 personer stå utan jobb på landsbygden. Samtidigt minskar skatteintäkter motsvarande 14 374 sjuksköterskor.

Källa: LRF

Taggar
LRF

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *