Debatt

Högerns miljöpolitik är som en 30 år gammal bil

Debatt "Ge vårt samhälle alla förutsättningar man behöver för att både kunna ha billig och miljövänlig energi, oavsett om man är privatperson, lantbrukare eller driver den lokala affären eller verkstaden". Läs Vänsterpartiets klimat- och miljögrupp i GGVV-regionens debattartikel nedan.

Låt oss föreställa att du letar efter en ny bil. Du tar dig till en bilhall och börjar titta runt. Plötsligt kommer bilsäljaren och försöker sälja dig en 30-årig gammal bil, fast som om den vore sprillans ny. Skulle du köpa bilen? Skulle du tycka att säljaren var tillförlitlig?

De senaste dagarna har lokala moderata toppar skrivit en insändare om hur Sveriges energipolitik är dålig och bestraffar alla som behöver konsumera energi (el och diesel) för att kunna arbeta, nämligen svenska lantbrukare.

Vi från Vänsterpartiets Klimat-och Miljögrupp i GGVV tycker att det rimmar fel med vad Moderaterna på både nationell och lokal nivån har gjort under alla dessa år. När högern regerade Sverige under Alliansens tid struntade högern i vad flera experter varnade för om situationen för det svenska elnätet. I Stockholm vill inte moderatledda kommuner tillåta havsbaserad vindkraft som skulle kunna förse Sverige med lika mycket ren och förnybar el som hela Forsmark kan vid full drift.

På närmare håll, nämligen i GGVV-kommunerna där högerpartierna har en viktig position eller styr, ser vi inte heller någon märkbar ambitionsnivån när det gäller energipolitik. Runt om i Europa växer planerna fram för att satsa på vätgas som både drivmedel, energilagringsmetod eller elproduktionskälla.

Var är ambitionen i GGVV? I Gnosjö där Moderaterna styr har man ett värmeverk mitt i samhället som redan i dag skapar rökproblem. Man planerar att använda kompost för uppvärmning, men i nuläget finns ingen tidsplan för detta. Vi hoppas från miljögruppen att den investeringen inte ligger långt borta, så att röken från den nu fliseldade pannan slipper oroa närboende och skolans elever. Mälarenergi i Stockholmsområdet satsar just nu på att lagra varmvatten under marken som kan ska agera som ett jättestort batteri och kunna förse regionen med lika mycket el som två kärnkraftverk. I Nybro kommun, som är lite mer jämförbar med Värnamo, studerar nu kommunen att implementera en storskalig batterilagringssystem för att sälja elen till Nybroborna när den är som billigast. I Alvesta har kommunen sedan länge satsat massivt på en biogasanläggning som förser bönderna och Växjös stadsbussar med fossilfri och billigare drivmedel.

Sådana projekt är inte bara bra för miljön eller bra för energipriserna utan de skapar även lokala jobb och lokala skatteintäkter.

Här i GGVV förvaltar bara de borgerligt styrda kommunerna det som för 30 år sedan var bra. 30 år kanske låter inte så mycket, men för 30 år sedan hade vi till exempel inte Google, smarta telefoner eller lagen om samtycke.

Och frågan i detta borde inte ens vara finansieringen, då EU medfinansierar gärna sådana projekt, framförallt i landsbygden. Det räcker inte att beklaga sig över hur situationen på kontinenten påverkar oss och att man inte kan göra någonting, utan det gäller att vara proaktiv och rusta upp vår bygd. Ge vårt samhälle alla förutsättningar man behöver för att både kunna ha billig och miljövänlig energi, oavsett om man är privatperson, lantbrukare eller driver den lokala affären eller verkstaden. Vi i Vänsterpartiets Klimat-och Miljögrupp i GGVV önskar en större ambition och engagemang för klimatet, från de som styr våra kommuner. Vi vill inte hålla vår bygd fast i energipolitiken från 90-talet, vi vill bygga upp ett framtidssamhälle med 2020-talets lösningar, så att vi har en framtid utan ångest – vare sig den är ekonomisk eller av miljöskäl.

Anna-Karin Ramnemo, Vänsterpartiet Gnosjö
João Figueiredo, Vänsterpartiet Värnamo
Vänsterpartiets klimat- och miljögrupp i GGVV

Taggar

Dela


Lämna ett svar