Debatt

Höjd pension för vanligt folk

Debatt Pensionärer som slitit ett helt arbetsliv ska få mer pengar i plånboken. Läs här Johanna Haraldsson (S); s insändare.

Pressbild

Därför vill Socialdemokraterna höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för 6 av 10 pensionärer. Totalt handlar det om drygt 48 000 pensionärer i Jönköpings län.

Vi vill se ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. En viktig del i det är investeringar som ger en större trygghet till Sveriges pensionärer.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har Sveriges pensionärer i genomsnitt fått över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad. Trots det ser vi att de som arbetat ett helt arbetsliv, men haft låga löner, fortfarande har för dåliga pensioner.

För oss är det självklart att pensionärer som varit med och byggt upp det här landet ska få ta del av styrkan i svensk ekonomi. Därför vill vi höja pensionerna för sex av tio pensionärer genom ett tillägg till den allmänna pensionen. Den som har en allmän inkomstpension på mellan 9000 och 17 000 kronor i månaden berörs av förslaget. För den som har en pension på mellan 11 000 och 14 000 handlar det om en höjd pension på 600 kronor i månaden.

Totalt är det drygt 48 000 pensionärer i Jönköpings län som berörs av förslaget. Det här handlar bland annat om personer som varit undersköterskor, förskollärare, lastbilsförare, vårdbiträden, lagerarbetare och städare.

Ökningen är lika för ensamstående och samboende. För att pensionshöjningen inte ska ”ätas upp” av ett lägre bostadstillägg justeras reglerna för bostadstillägget samtidigt.

Det här är ett av Socialdemokraternas vallöften. Den som har arbetat ett helt arbetsliv har rätt till ekonomisk trygghet. Så fortsätter vi att bygga vi ett starkare och tryggare Sverige.

Johanna Haraldsson (S)
Riksdagsledamot från Jönköpings län

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *