Debatt

Kvinnlig könsstympning är ett smärtsamt problem i Sverige

Debatt Kvinnlig omskärelse, även kallat FGM Female Genital Mutilation, har hittills skadat omkring 200 miljoner kvinnor runtom i världen, enligt Unicef. Läs debatten från länets Centerkvinnor här

Enligt Socialstyrelsen kan omkring 68 000 flickor och kvinnor i Sverige har utsatts för omskärelse och mellan 13 000 och 23 000 riskerar att utsättas.

Medelåldern på de flickor som genomgår FGM är under 10 år. Kvinnlig omskärelse är sedan många år förbjudet i Sverige, men detta räcker inte för att skydda de flickor som lever här. FGM utförs oftast utan bedövning och under osanitära förhållanden. Många flickor och kvinnor dör efter ingreppet av blodförlust och infektioner Det är inte flickan själv som väljer att genomgå detta övergrepp utan beslutet tas oftast av personer i hennes närhet. Detta gör dem extra utsatta eftersom det är svårt och känsligt att rapportera oro inom den egna familjen. Därför behöver samhället i högre grad ta ansvar för att skydda dessa flickor.

Även många år efter ingreppet upplever de utsatta kvinnorna svåra smärtor. Vid en eventuell förlossning riskerar både modern och barnet livet på grund av förlorad elasticitet och ärrvävnad som har bildats efter att underlivet har varit hopsytt.

För att hjälpa de flickor som riskerar att utsättas för könsstympning krävs omfattande attitydförändringar och ökad kunskap, inte minst bland föräldrarna till flickor som ligger i riskzonen att utsättas. Även stödet till de kvinnor och som redan har drabbats behöver bli bättre. Enligt Socialstyrelsen når inte vården fram och bland vårdpersonal finns en efterfrågan på mer kunskap om könsstympningsrelaterad vård.

Vi inom Centerkvinnorna vill att elev- och ungdomshälsans uppdrag stärks för att upptäcka övergrepp. Vi vill att alla skolor ska ha en handlingsplan för förebyggande, upptäckande och stödjande arbete vid misstanke om hedersrelaterat våld och förtryck, där könsstympning på flickor ingår. Vi efterlyser en satsning på att öka kunskapen hos vuxna i ideell sektor och föreningsverksamhet där många unga kommer i kontakt med andra vuxna.

Vi behöver tala öppet om kvinnlig omskärelse för att öka förståelsen och på ett bättre sätt stötta dem som har utsatts eller riskerar att utsättas. Centerkvinnorna vill att samhället står på de utsattas sida.

Distriktsstyrelsen, Centerkvinnorna i Jönköpings län

Dela


Lämna ett svar