Debatt

Mata inte mina djur med ditt skräp

Debatt LRF Ungdom debatterar

Mata inte mina djur med ditt skräp

Just nu myllrar naturen av liv och grönska, djurens mular betar örter och gräs i hagen och rådjur vallar sina nyfödda kid över gärdena. Som lantbrukare innebär sommaren en intensiv period. Först ut att skördas är gräset som blir till hö och ensilage som vi fodrar djuren med under årets kalla månader, när gräset i hagarna inte längre växer.

Nu när reserestriktionerna är hävda och semestertiderna är här kommer fler ge sig ut på vägarna. Men att använda bilrutan som sophink är oacceptabelt beteende som orsakar onödigt lidande och får negativa konsekvenser för djur och natur. De flesta lantbrukare vet att det brukar ligga skräp på fälten och försöker därför gå över dem innan det är dags för skörd. Om vi fick en krona för varje skräp vi har plockat på våra fält och i dikeskanter vore Sveriges bönder rika i dag. Listan på vad man hittar i dikeskanter och på matproducerande åkrar är skrämmande.

Allra värst konsekvenser får de aluminiumburkar som vi inte hittar. En burk som ligger på fältet när det är dags för grässkörd, hackas upp och blandas runt i fodret. Det betyder djuren sedan får i sig vassa bitar av aluminium, något som kan leda till en otroligt smärtsam och panikartad död för djuren.

Det handlar också om plaster, som sakteliga bryts ned till mikroplaster som förorenar vår natur. Sannolikt hamnar de förr eller senare även i maten som du eller dina barn ska äta eller vattnet du ska dricka.

I år kommer vi i LRF Ungdomen att plocka skräp längs med vägarna från och med vecka 28 och sätta upp skyltar för att påminna er om att varken natur eller åkrar är skräpytor.

Njut av semester, grillkvällar och sköna dagar på stranden, och vi vill fortsätta göra vårt bästa för att fylla hyllorna med bra svensk mat. Så snälla, mata inte mina djur eller naturen med ditt skräp, håll Sverige rent!

Elin Hagelsås, ordförande LRF Ungdomen Jönköpings län

Taggar
LRF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *