Debatt

Regionfrågan

Debatt Bengt Einarsson från Grankärr i Horda debatterar regionfrågan.

Stort behov av en ändring av dagens indelning av landsting och län i Småland

Diskussionen om en indelning i en storregion Småland för Jönköping, Kronoberg och Kalmar län har nu pågått länge och väl. Det är på tiden att de i vissa avseenden konkurrerande regionstäderna Jönköping, Växjö och Kalmar samlar sig till att göra allvar av en region Småland.

En berättigad fråga är om det inte är primärkommunerna som bör ta ledningen i denna avgörande framtidsfråga – det framstår som att kommun och stadsledningarna i sina roller som mycket betydande vård och omsorgsaktörer, skol- och utbildningsansvariga upp till och med gymnasiet samt avgörande viktiga samhällsbyggnadsaktörer- som nu bör ta tag i taktpinnen.

Det är ju också på det sättet att finansiellt har primärkommunerna  störst ansvar med i genomsnitt två tredjedelar av den samlade  kommun- och landstingsskatten på drygt 30 kronor.

Vinnarna i en samordnad utvecklingsprocess i Småland med bättre utväxling inom den samlade sjukvården är givetvis medborgarna. Samtidigt är en bättre hälsa för befolkningen en förutsättning för att kommunerna ska kunna klara  sitt framtida ansvar  för barn och unga  och en alltmer åldrande befolkning. I en komplex arbetsmarknad där statens insatser inte alltid når hela vägen fram till den enskilde har kommunernas arbetsmarknadsenheter och postgymnasiala utbildningar blivit en etablerad  nödvändighet.

Det framstår för mig som tidigare socialchef i såväl större som  mindre kommuner att behoven av framtida kommunsammanläggningar kraftigt skulle elimineras med en Region/länsöverbyggnad för Småland med muskler att hantera viktiga innovations och förbättringsområden för befolkningens hälsa och utveckling.

Medborgarnas och näringslivets behov ryms alltmer sällan inom dagens administrativa gränser. Medborgarna rör sig över betydligt större geografiska områden än tidigare och de flesta samhällsfrågor berör mer än bara ett län. Detta ökar människors förväntningar på att kunna påverka och ta del av den offentliga verksamheten i allt större geografiska områden.

Förändrade rörelsemönster och större geografiska bostads- och arbetsmarknader skapar också ett behov av att kunna lösa allt fler frågor på mellankommunal och regional nivå. Dessutom ökar behovet av samordning mellan olika ansvariga aktörer till exempel när det gäller infrastruktur och kollektivtrafik. Detta har vidare inneburit att allt fler frågor organiseras utifrån en annan indelning än län, till exempel hälso- och sjukvårdsregionerna.

Flera statliga myndigheter har också valt en annan regional indelning för sin verksamhet. Den nuvarande indelningen av län och landsting är således inte tillräckligt ändamålsenlig och effektiv. Med en annan indelning är det dessutom möjligt att skapa mer ändamålsenliga och effektiva organisationer. En ny indelning kan också möjliggöra en bättre samordning av arbetet med att vidta åtgärder för minskad klimatpåverkan, energiomställning och klimatanpassning samt att nå de nationella klimat- och miljömålen.

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar bl.a. till följd av en allt äldre befolkning och en intensiv kunskaps- och teknikutveckling. Tillräckligt befolkningsunderlag och resurser saknas idag för att kunna göra effektiva investeringar i till exempel teknisk utrustning och it-system. Förmågan att kunna bära, utveckla och rekrytera spetskompetens och förmågan att ta emot och omsätta ny kunskap kan också kopplas till landstingets storlek.

Möjligheterna att bedriva en effektiv och god vård samt forskning och innovation av hög kvalitet förutsätter ofta större volymer och mer resurser än vad som är fallet med nuvarande Region/landstingsindelning.

Att regionerna/landstingen dessutom är av olika  storlek bidrar till ojämlika förutsättningar när det gäller möjligheten att upprätthålla tillgången till en god och säker vård på lika villkor. Detta bidrar sammantaget till att dagens struktur försvårar möjligheterna att tillgodose hela befolkningens tillgång till likvärdig vård av god kvalitet.

Även den statliga organisationen på regional nivå behöver utvecklas. Länsstyrelserna är statens främsta företrädare på regional nivå. De bedriver en mycket bred verksamhet som kräver ett visst underlag för att kunna bedrivas på ett likvärdigt, effektivt och rättssäkert sätt.  Behovet av en genomgripande förändring av läns- och landstingsindelningen har konstaterats vid flera tillfällen bland andra av Ansvarskommittén och Utredningen om den statliga och regionala förvaltningen.

Med divisionaliseringen av kliniker på sjukhusnivå har redan de första byggstenarna lagts till en utvecklad samordnad sjukvård. Skåne med i stora drag samma befolkningsunderlag kan i detta sammanhang vara en utgångspunkt i samordningen av sjukhusanknuten vård och hälsa.

Ta ett första nödvändigt steg mot Region Småland med att lägga samman regiontrafiken i Jönköping, Kalmar och Växjö-Kronoberg! Med en sådan åtgärd skulle utväxlingen öka på såväl spåren och som  i tidtabellerna.

Bengt Einarsson Prästgården Grankärr i oktober 2017
Utvecklingskonsult, tidigare socialchef, vård och omsorgschef

Dela


Lämna ett svar