Debatt

(S) debatt inför valet

Debatt Carina Ödebrink (S) har skickat in en debattartikel där hon spekulerar kring konsekvenserna av valresultatet.

Carina Ödebrink (S) spekulerar om valet i en debattartikel.

”Ska vi stärka samhället eller öka otryggheten?
Den 9 september går svenska folket till val. Och det är ett vägval. Ska vi använda vår växande ekonomi för att stärka samhället – eller ska vi sänka skatterna för de som har det allra bäst ställt?

Många väljare har inte uppfattat att Moderaterna vill genomföra en radikal otrygghetschock och försämra tryggheten och ekonomin för vanligt folk. Och de räknar med att göra sig beroende av Sverigedemokraternas stöd för att göra verklighet av sin vision.
Tillvaron för vanliga löntagare skulle bli betydligt osäkrare om Moderaterna fick bestämma. De vill göra det lättare för arbetsgivare att säga upp anställda utan sakliga skäl. De tänker också tvinga fram lägre löner genom en ny lagstadgad anställningsform.

Bor man i hyresrätt riskerar man dessutom att drabbas av hyreshöjningar på tiotusentals kronor per år. På sin senaste kongress fattade Moderaterna beslut om att verka för ett nytt och ”mindre reglerat hyressättningssystem”, varpå MUF:s ordförande utropade seger för marknadshyror.

Med kraftigt höjda hyror skulle många tvingas flytta från sina hem.
Att Moderaterna skulle klara finansieringen av välfärden verkar osannolikt. I ett läge när resurserna till vården, skolan och omsorgen behöver öka betydligt, då presenterar Moderaterna förslag till skattesänkningar på 60 miljarder kronor. Men det finns en välfärdsfråga där Moderaterna är mycket högljudda – rätten för privata välfärdsaktörer att plocka ut obegränsade vinster ur sina verksamheter.

Ulf Kristersson har varit tydlig med att han avser bilda regering även om de borgerliga partierna får färre röster än de rödgröna. Då måste Moderaterna ta hjälp av Sverigedemokraterna. Ett parti med rasistiska rötter, som vill ta bort viktiga jämställdhetsreformer och inskränka aborträtten.
Vi socialdemokrater väljer en helt annan väg. Till 2022 vill vi tillföra 20 miljarder till kommunerna och landstingen, som ansvarar för välfärden.

De resurserna behövs bland annat för att öka antalet medarbetare i vården med 14 000. Vi vill fortsätta bygga ut kunskapslyftet för att fler ska kunna ta de 100 000 lediga jobb som finns. För de pensionärer som har det sämst ställt vill vi höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden och till 2020 vill vi helt ta bort den orättvisa pensionärsskatten som den borgerliga regeringen införde. Och vi kommer under inga omständigheter låta ett högerextremt parti få inflytande över Sveriges framtid. ”

Carina Ödebrink (S) Riksdagskandidat för Jönköpings län

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *