Debatt

Säreget beteende av det politiska styret

Debatt I en debattartikel diskuterar Kari Parman (S) hanteringen av motioner i Gnosjö kommun.

Ett intressant, men något udda, fenomen är att kommunfullmäktigeledamöter för partier som leder kommunen lämnar in motioner i olika frågor. Vid flera tillfällen har både moderater, kristdemokrater och centerpartister i Gnosjö lämnat in motioner till kommunfullmäktige. 

Som oppositionspolitiker är motioner ett sätt att sätta fokus på frågor som man anser är viktiga, att få upp frågor på dagordningen och ett sätt att lämna in förslag till beslut. 

De styrande som har makten i kommunen behöver däremot inte lämna in motioner eftersom det är fritt för styret att initiera och fatta beslut i de frågor man anser viktiga. Har man dessutom ordförandeposten i kommunfullmäktige, vilket Centerpartiet i Gnosjö har, och kan därmed på dagordningen lyfta vilka frågor man än tycker är viktiga men ändå väljer att lämna in motioner är minst sagt förbryllande.

Dessutom motionerar centerpartister i frågor som oppositionspolitiker motionerat om vid flera tidigare tillfällen, exempelvis behovet att bygga bostäder. Med andra ord så finns det en majoritet för dessa frågor alltså om Centerpartiet verkligen vill genomföra det man motionerar om så finns det inga hinder. 

Till på köpet blir man förbryllad över hur de styrande partiernas representanter tänker när man vid tidigare tillfällen riktat massiv kritik mot att oppositionspolitiker lämnat in ”onödiga” motioner som kostar mycket pengar, rent av astronomiska belopp enligt centerpartiets ekonomiska expert, för kommunen att bereda samtidigt som man själva lämnar in motioner som rimligtvis är minst lika ”onödiga” och lika kostsamma för kommunen. 

Som sagt – Har man makten så behövs inga motioner, då kan man genomföra det man brinner för.

Kari Parman
Socialdemokraterna
Gnosjö kommun

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *