Debatt

Tjatsex är också våld – våga bryta tystnaden

Debatt "En vecka fri från våld" är viktig att uppmärksamma och bekämpa mäns våld mot kvinnor – en av våra största samhällsutmaningar och den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Läs debattartikeln från S här

Desiré Törnqvist. Bild David Alin

Var tredje vecka dödar en man en kvinna som han har eller har haft en relation med. Våldet drabbar barn, unga, vuxna och äldre – i hemmet, på internet och i offentliga miljöer. Samtidigt innebär samtyckeslagen, som infördes 2018, att alla sexuella handlingar måste vara frivilliga för att vara lagliga. Att barn och unga utsätts för våld, vare sig det handlar om parrelationer eller hedersrelaterat våld, är ett brott mot deras mänskliga rättigheter och strider mot barnkonventionen, som är svensk lag.

Sexuellt våld är en av de vanligaste formerna av mäns våld mot kvinnor. Det innefattar allt från oönskad beröring till våldtäkt. Tjatsex, där någon manipuleras eller pressas till sex, är också en form av sexuellt våld som särskilt drabbar unga. Exempel på sexuellt våld inkluderar sexuella trakasserier, nakenbilder som skickas utan samtycke, eller att känna sig tvingad att ”ställa upp” till sex. Alla dessa handlingar underminerar individens rätt till kroppslig integritet. Många unga, särskilt tjejer, möter en press från sociala normer och maktstrukturer som gör det svårt att sätta gränser. Sociala medier kan förstärka detta genom att skapa ett klimat där gränsöverskridande beteenden normaliseras. Skam är ytterligare ett hinder som gör det svårt för våldsutsatta att våga berätta eller anmäla övergrepp.

Samtyckeslagen är en viktig juridisk markering, men juridiken räcker inte ensam för att stoppa våldet. För att våldet ska minska krävs att vi förändrar de samhällsnormer som legitimerar och tystar våld. Det är därför vi måste prata om att tjatsex är oacceptabelt och arbeta förebyggande. Här spelar ”En vecka fri från våld” en avgörande roll i att öka medvetenheten och sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och pojkars våld mot flickor.

Region Jönköpings län arbetar aktivt för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor på flera nivåer. Hälso- och sjukvården samt tandvården ska vara jämlik och tillgänglig i hela länet. Alla våldsutsatta har tillgång till stöd och vård, oavsett bostadsort, genom både fysiska mottagningar och digitala resurser som exempelvis 1177. Alternativ till Våld (ATV) och resursteamet mot hedersrelaterat våld är centrala i detta arbete. Förutom att hälso- och sjukvården ofta är i direkt kontakt med våldsutsatta, erbjuds utbildningar för medarbetare i hälso- och sjukvården som ”Ställa frågan om våld” och ”Rebecca”. Dessa utbildningar syftar till att öka medvetenheten och ge medarbetare verktyg att bemöta våldssituationer med respekt och empati. Våldspreventiva metoder implementeras i skolor för att stärka unga att känna igen och agera mot gränsöverskridande beteenden. Genom att stötta unga att sätta gränser och våga säga ifrån läggs grunden för ett tryggare samhälle.

”En vecka fri från våld” är en påminnelse om att våld i nära relationer inte är ett privat problem. Det är ett samhällsproblem som kräver vår gemensamma insats. Endast genom att agera tillsammans kan vi skapa ett samhälle där våld aldrig accepteras och där alla, särskilt våra unga, kan känna sig trygga och fria.

Rachel De Basso (S), Regionstyrelsens ordförande
Desiré Törnqvist (S), Regionfullmäktiges ordförande

Taggar

Dela


Lämna ett svar