69 procent av katterna lever inomhus
Nyheter En ny undersökning visar att 69 procent av kattägarna väljer att låta sina katter leva större delen av sitt liv inomhus. Samtidigt som innekatter lever trygga liv, saknar många utekatter helt uppsikt och därmed också skydd från farorna som lurar. Beteendespecialist Anna Jönsson Bergstedt på Agria ger råd om vägen till tryggare, säkrare kattliv, men också stimulans för nöjdare innekatter.
– Vi ser en övergripande trend där kattägare i allt större utsträckning vill skydda sina katter från risker som trafik, farliga ämnen och andra djur. Men en trygg tillvaro inomhus ställer också högre krav på att vi bidrar till och säkerställer att katten får den mentala och fysiska stimulans som krävs för att den ska må bra, säger Anna Jönsson Bergstedt, leg djursjukskötare med inriktning på katternas beteende på Agria sjukvårdsrådgivning.
Fler innekatter med yngre ägare
Hela 69 procent av kattägare uppger att deras katt spenderar merparten av sin tid inomhus. Det blir extra tydligt bland de yngre djurägarna: i åldersgruppen 18–39 år hålls hela 79 procent av katterna inomhus, jämfört med 59 procent i åldersgruppen 55–74 år. En orsak till skillnader kan vara att yngre personer oftare bor i lägenheter i urbana miljöer.
Utekatter utan tillsyn – en bortglömd risk
Samtidigt som innekatter lever tryggt och skyddat, är många av de katter som får ströva fritt utomhus helt utan uppsikt. Enligt undersökningen saknar 86 procent av utekatterna all form av tillsyn – ett oroväckande faktum med tanke på de risker som finns både i stadsmiljö och på landsbygden.
Trots att det idag är relativt enkelt att övervaka sin utekatt uppger endast 9 procent av kattägarna att de använder GPS-spårning, medan endast 2 procent håller sin katt kopplad.
– Det är uppenbart att våra katter lever i en värld skapad för människor, vilket innebär faror som trafikolyckor, kattslagsmål och att de springer bort. De påverkar också den lokala faunan genom att jaga fåglar och smådjur, vilket kan vara särskilt problematiskt i tätbebyggda områden och som man runt om i världen ser har stor påverkan särskilt på fågelbestånden, säger Anna Jönsson Bergstedt.
För de kattägare som låter sina katter vistas utomhus finns flera sätt att öka säkerheten:
- GPS-spårare: Håller koll på kattens rörelsemönster och gör det lättare att agera vid avvikelser.
- Inhägnade utegårdar/trädgårdar: Ger katten frihet att utforska omvärlden utan att utsättas för onödiga faror.
- Promenader med din katt: Att vänja katten vid sele kan vara ett sätt att ta den på säkra promenader i naturen och bidra till stimulans i vardagen.
Var dock observant på vad din katt tycker om detta, då vissa katter kan bli frustrerade eftersom de själva inte kan bestämma när och hur, samt undvik så kallade ”kattryggsäckar” då de är för små för att sitta bekvämt, är dåligt ventilerade och riskerar att stressa katten.
Stimulera innekattens vardag
Att hålla sin katt inomhus betyder dock inte att den lever ett mestadels stillasittande liv, men med rätt stimulans kan även den mest bekväma soffkatten få utlopp för sina naturliga beteenden:
- Matjakt i hemmet: Sprid ut kattens torrfoder eller godbitar på olika platser för att uppmuntra dess jaktinstinkt. Aktiveringsskålar i stället för en klassisk matskål och klickerträning med positiv förstärkning är också effektiva sätt att stimulera katten mentalt.
- Lek och rörelse: Fjädervippor, bollar och interaktiva leksaker triggar jaktreflexerna, medan klösträd och hyllor i olika höjder ger extra rörelsefrihet. Katter lever inte bara på de få kvadratmetrar golvyta som vi kan bidra med, så se till att bygga på höjden och ge dem möjlighet till ett större revir.
- Berikad hemmiljö: Kartonger, tunnlar, fönsterplatser och en kattsäkrad balkong gör vardagen mer spännande att utforska och ger katten en känsla av kontroll över sitt revir.
Undersökningen har utförts av Xtreme Insight på uppdrag av Agria och baseras på svar från drygt 300 kattägare.