Nyheter

Arlas resultat 2022: Historiskt högt mjölkpris mildrade pressen på mjölkbönder

Nyheter Trots ett 2022 präglat av inflation, krig och kostnadsökningar lyckades Arla leverera ett bra resultat, som gjorde det möjligt att betala ett historiskt högt mjölkpris till bönderna. Det europeiska mejerikooperativet tog också viktiga steg i sitt hållbarhetsarbete, bland annat genom att utveckla en modell för hållbarhetsersättning som införs under 2023.

Arlas omsättning på koncernnivå ökade med 23,2 procent till 13,8 miljarder euro, jämfört med 11,2 miljarder euro under 2021. Omsättningsökningen drevs nästan uteslutande av högre priser. Lägre utbud av mjölkråvara och en relativt hög efterfrågan drev upp industripriserna, vilket bidrog till ökningen.

Arla betalade ett konkurrenskraftigt mjölkpris till sina ägare, mjölkbönderna, som ökade med 40,5 procent från 37 eurocent per kilo mjölk för 2021 till 52 eurocent per kilo för 2022.

Arlaintjäningen uppgick till 55,1 eurocent per kilo mjölk 2022, en ökning med 38,8 procent jämfört med 2021. Arlaintjäningen är ett nyckeltal som mäter det värde Arla skapar per kilo mjölk och inkluderar det utbetalade mjölkpriset plus efterlikvid och konsolidering.

Under 2022 uppnådde Arla ett nettoresultat på 382 miljoner euro, eller 2,8 procent av omsättningen, vilket är i den lägre delen av målintervallet på 2,8–3,2 procent av omsättningen. Resultatet gör det möjligt för Arlas styrelse att föreslå en efterlikvid till ägarna, inklusive ränta på insatt kapital, på 2,2 eurocent per kilo levererad mjölk. Summan ligger i linje med den nivå som fastställts i Arlas nya konsolideringspolicy och betalas för första gången ut i form av två delbetalningar i september 2022 och mars 2023.

Det höga mjölkpriset bidrog till att minska pressen på mjölkbönderna, som ställdes inför kraftigt stigande produktionskostnader när priserna på foder, gödningsmedel och energi nådde historiskt höga nivåer.

– 2022 dominerades av inflation och osäkerhet för både våra ägare och företaget. Trots denna utmanande miljö levererade vi goda resultat. Som kooperativ tog vi ett historiskt steg genom beslutet att införa en hållbarhetsersättning, som kopplar de enskilda ägarnas mjölkpris till hållbarhetsåtgärder och hållbarhetsresultat på gårdarna. Totalt kommer upp till 500 miljoner euro att omfördelas varje år, vilket visar på vår ambition att ligga i framkant när det gäller hållbar mjölkproduktion, säger Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard.

Källa: Arla

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *