Nyheter

Besöket hos tandläkaren ska bli billigare

Nyheter Idag har den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterat en satsning på att fördubbla det allmänna tandvårdsbidraget. Det innebär att alla får ytterligare mellan 150-300 kronor per år för att bekosta tandläkarbesök.

För dem som är mellan 22 och 29 och för dem över 65 år blir det årliga bidraget nu 600 kronor. För gruppen som är mellan 30 och 64 blir bidraget 300 kronor per år. Före reformen var beloppen 300 respektive 150 kronor. Marcus Eskdahl, som är regionråd i opposition i Region Jönköpings län, välkomnar regeringens satsning som han tror kommer att göra skillnad hos länsinvånarna.

 – Fler ska ha råd att gå till tandläkaren. Det handlar om att välfärden ska ställa upp när du behöver den. Därför är det välkommet att regeringen nu fördubblar det allmänna tandvårdsbidraget. Det är ett viktigt tillskott för den som behöver besöka tandvården och bidrar till en bättre folkhälsa i Region Jönköpings län, säger Marcus Eskdahl (S).

 Det allmänna tandvårdsbidraget ges en gång per år – den 1 juli. Det är möjligt att spara bidraget upp till två år. Bidraget brukar vanligtvis dras av automatiskt vid betalningen för tandläkarbesöket.

– Den mest effektiva tandvården är den som ser till att skador på tänderna eller i munnen aldrig uppstår, det vill säga förebyggande åtgärder. Här är regelbundna besök i tandvården viktiga. Genom att fördubbla det allmänna tandvårdsbidraget kommer fler ha möjlighet att genomföra sådana besök, säger Marcus Eskdahl.

 Satsningen på att fördubbla det allmänna tandvårdsbidraget finns med i den budgetöverenskommelse regeringen slutit med Vänsterpartiet. Det handlar om 531 miljoner kronor 2018, som därefter ökas till 750 miljoner kronor per år. Reformen föreslås träda i kraft den 15 april 2018.

 Marcus Eskdahl (S)
Regionråd i Region Jönköpings Län

Dela